30 Kasım 2015 Pazartesi

MERCİMEK KÖFTESİ





Merhabalar,

Annemin yaptığı mercimek köftesi çok meşhurdur bizim ailede, hatta tüm tanıdıklarımız içinde annemin mercimek köftesine bayılmayan ve anneminkinin farklı olduğunu söylemeyen yoktur. Ben de annemden öğrendiğim “Mercimek Köftesi” tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum… Genelde yapılan mercimek köftelerinde ağırlıklı olarak mercimek tadı alınır ve pek bir lezzet bulamazsınız… 

İşte buradaki sır, tarifte mercimeğe eşlik eden diğer malzemelerin kullanımı ve bunların miktarlarıdır.

Not: Bu tarifte mercimek bulgur oranı çok önemli; 1’e 1,5 oranını tutturmanız gerekir:

Malzemeler:
1 su bardağı mercimek
1,5 su bardağı ince bulgur

Mercimeği suya koyun ve haşlamaya bırakın. Haşlanınca buna ince bulguru da  ilave edin. Onun sıcaklığı ile bulgur da su alacak, yumuşayacak ve şişecektir.

Yağda soğan ve salçayı kavurun. Haşlanmış malzeme ile bu sosu karıştırın. Bunu tencerede ılımaya bırakın ve siz iç malzemesi yani salatalık kısmını hazırlamaya başlayın.


İsteğe göre iç salatalık malzemeleri kullanabilirsiniz, kısır misali…
·         İnce ince doğranmış marul ve bol taze soğan (mercimek köftesinin canıdır taze soğan, olmazsa olmaz:))



·         İnce ince doğranmış maydanoz
·         İnce ince doğranmış az miktarda fesleğen olabilir
·         Limon suyu
·         Tuz
·         Pul biber
·         Karabiber
·         Diğer baharatlardan isteğe göre…

Bu salata kısmını hazırlayınca, ılıyan köftelik harcın içerisine ekleyin ve güzelce karıştırın.



 Mercimek köftelerinizi oval oval köfte şekilleri verin. 


Bol kıvırcık salata, limon, turşu ve acı tatlı çeşitli soslarla birlikte servis edebilirsiniz. Mesela, ben ev yapımı soslarımızla tüketmeyi tercih ederim...



   


Afiyet Olsun... 




 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder