11 Kasım 2015 Çarşamba

KOLAY SÜT ÇORBASI




YEPİNTİ (Süt Çorbası)

Annem her pişirdiğinde anlatır bu çorbanın hikayesini. Yepinti derlermiş adına bizim yöremizde (Antalya’da). Çok kolay, doyurucu, besleyici ve bir o kadar da lezziz bir anadolu yemeğidir bu çorba.

Öncelikle ne anlama geldiğinden biraz söz edeyim size, Yepintinin çeşitli anlamları varmış:
1.       Peynir suyundan yapılan yiyecek.
2.       Kaynatılarak koyulaştırılmış süt.
3.       Koyu ve yağlı sütten kaynatılarak yapılan tatlı bulamaç.
4.       Koyunun son sütü
5.       Süte ekmek doğranarak yapılan yiyecek.

Tarifi uygulayıp, tadına bakınca Yepinti’nin ne anlama geldiğine siz de kendiniz karar verebileceksiniz.

Yepinti için Malzemeler:

·         1 litre taze süt
·         1-2 yemek kaşığı un
·         Biraz tuz
·         Karabiber

Yepinti Çorbasının Hazırlanışı:

Hazırlarken dikkat etmeniz gereken tek şey, unun topaklanmasına izin vermemeniz olacaktır. İşe, unu kokusu çıkana kadar hafifçe kavurmakla başlayın. Unu yakmadan, sadece sararıncaya ve kokusu çıkana kadar kavurmanız önemli burada.

Kavrulan ununuz kenarda hafif soğusun, sonra oda ısısında bekleyen sütünüzü ilave edin, sürekli sabırla karıştırarak pişirin, kaynayana kadar devam… Tuz ilavesini en son çok çok az miktarda yapabilir ya da benim gibi herkesin damak tadına ve zevkine bırakarak sofrada ilave edebilirsiniz.

Çorbanızı servis ederken üzerine karabiber öneririm, çok hoş bir koku ve tat veriyor.




İşte bu kadar kolay, afiyet olsun…


Sadece sütün un ile pişirilerek kıvam kazandığı, ne tatlı ne de tuzlu, muhallabi kıvamında, yemesi hoş, besleyici ve kolay bir çorba tarifi paylaştım sizinle. Çocuklarınızın da hoşuna gideceğinden eminim ben…




 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.



KIŞLIK HAZIRLIKLAR (Turşu-Sos-Reçel)



                                             SİZ DE KIŞA SAĞLAM HAZIRLANIN

Turşu, Sos, Salça, Çorbalık ve Reçellerinizi evinizde güvenle hazırlayın...


Kendimi bildim bileli annem, yaz mevsimi sona ererken tatlı bir telaşa kapılır, semt pazarlarından en taze meyve ve sebzelerin peşine düşer ve kışlık hazırlıklara başlar.

Bidon bidon rengarenk turşular kurulur, sayısız kavanozlara acısıyla tatlısıyla soslar doldurulur, yemekleri şenlendiren mis gibi salçalar yapılır, tarhanalar hazırlanıp, toz haline getirilerek hazır çorbalara meydan okunur, reçeller kaynatılır kocaman tencerelerde ve evi baştan aşağıya sarar aromalı kokusu, sonrasında kavanozlardaki o ışıltılı halleriyle yerleştirilirler kilerlere.

Bir de bu hazırlıklara evin küçük büyük tüm fertleri katılır ya işte aile olmanın, birlikte keyifli anlar yaşamanın, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenin sırlarındandır bu bana kalırsa…

Diğer güzel yanı da, zamanı gelince sevdiklerimizle birlikte aynı sofrada bu lezzetlerle buluşmak yok mu, işte bu süperJ

Fabrika misali işler çoğu evin mutfağı, annelerimizin çok iyi bildiği bazı belirli tarihlerde, bizim evde olduğu gibi. Malzeme tedarik, kaliteli ürün seçme, ön hazırlık, üretim, muhafaza yolları, paketleme, ambalaj işlemleri derken tıpkı bir fabrikayı andırmıyor mu sizce de?

Sizin mutfağınızda da rastlanan bir durum mu bu? Eğer değilse bu noktadan sonra neden olmasın, emin olun marketin rafına uzanarak satın almaktan çok daha keyifli ve en önemlisi de sağlığımız için tartışmasız daha yararlı.

Ben, bu yaşıma kadar annemden aldığım enerjiyle ve bana geçirdiği mutfak sevgisiyle, bu zor görünen ama bir o kadar da zevkli ve bereket dolu olan çalışmalara sizleri de teşvik etmek isterim. Bunlara ilişkin sizin de ilginiz varsa ve uygulamada istekliyseniz eğer, tariflerini de kısa zaman içinde bloğumda paylaşmayı düşünüyorum...



               

                          Domatesli Acı Biber Sosu                  Közlenmiş Patlıcan ve Kırmızı Biber Sosu                                           




Sağlıkla, mutlulukla ve keyifli kalın…





KAKAOLU ISLAK KURABİYE TARİFİ




                                      KAKAOLU ISLAK TOP KEK KURABİYE 


Selam:))

Tatlı krizinizi hakkını vererek bastırabilecek, oldukça kolay ve farklı bir kurabiye ile karşınızdayım.

Kurabiyeleri çaya, kahveye ya da süte batırıp ıslatarak yemeyi herkes denemiştir zannediyorum. Ve tadını bilenler için, bu açıdan bakıldığında lezzeti konusunda şüphe uyandırmayan bir tarifle geldim bugün sizlere.
Fakat, ben bu derece bağımlılık yapacağını düşünememiştim açıkçası. Çantanızda taşıyabileceğiniz ev yapımı atıştırmalıklar, Denemeyen kalmasın lütfen…


Kakaolu Islak Kurabiye

Malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
125 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
Aldığı kadar un (Yumuşak bir hamur elde edene kadar, tavsiyem azar azar ekleyin ki en ufak bir un kaçağına izin vermeyin)

Şerbeti için:
1 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı limon suyu

Üzeri için:
Hindistan cevizi



Yapılışı:
Hamuru hazırlamada bilinenin dışında hiç bir detay yoktur.
Şerbeti kaynatarak, soğumaya alın, hazır halde elinizin altında olsun.
Kurabiyeleriniz pişince fırından çıkar çıkmaz hazırladığınız şerbete kurabiyeleri sadece batırıp çıkararak servis tabağına dizebilirsiniz (şerbette bekletmenize gerek yok, sadece şerbete bulamanız yeterlidir).
Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz, ama benim tarifte verdiğim gibi hindistan cevizi güzel gidiyor.



Muhteşem yumuşacık kek kurabiyeniz sunuma hazır...


Fırından çıkar çıkmaz şerbetiyle buluşan kurabiyelerinizin bu minik sihirli dokunuşla ne denli değiştiğine siz de inanamayacaksınız. Top kek de denilebilir buna aslında, çünkü ısırdığınız anda yumuşacık dokusu ile pamuk gibi ayrılıyor ve damağınızda eriyip gidiyor…



Afiyet Olsun...



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.







Sorularınız ve Merak Ettikleriniz...



PAYLAŞIM GÜZELDİR...


Herkese Merhabalar,

Kadın ya da erkek, genç ya da yaşlı, okuyan ya da çalışan, mutfakta acemi yeni evliler  ya da mutfakta harika olup da bilgisine bilgi katarak kendini bir tık üste taşımak isteyenler olsun fark etmez, bloğumdan herkese sesleniyorum...

Mutfakta ihtiyaç duyabileceğiniz, öğrenmek istediğiniz, en klasik ama temeli sağlam tariflerden en farklı lezzetlere kadar tüm güzellikleri, mutfakta kolaylık sağlayan fikirleri, burada sizlerle paylaşmaya hazırım ben.
Bunu yaparaken sizden sorularınızı, yorumlarınızı, merak ettiklerinizi de öğrenmek isterim aslında. Belki bunlara birlikte süper yanıtlar bulur ve farklı farklı fikirler edinebiliriz, bilgi paylaştıkça güzeldir sonuçta, ne dersiniz?

Bu anlamda sizlerle iletişim kurmak keyif verecektir diye düşünüyorum. Ve paylaşımlarım olsun sizin bloğumda görmek istedikleriniz olsun bunlarla ilgili bana dönüş yapmanızı çok isterim, sizlere istekleriniz doğrultusunda bir şeyler vermek benim için oldukça zevk verici olacak...

Umarım siz de benimle aynı fikirdesinizdir ve bana katılırsınız... :)))

PUFF POĞAÇA




MAYALI PUFF POĞAÇA

Hamuru için Malzemeler:
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
4 yemek kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 paket maya
1 paket margarin (burada yarı yarıya margarin ile tereyağı kullanmanızı tavsiye ederim)
6-7 su bardağı un


İç Malzemesi: (İstediğiniz iç malzemeyle hazırlayabilirsiniz)
1 yumurta akı
1-2 yemek kaşığı yoğurt
Peynir
Maydanoz

Üstüne Sürmek için:
1 yumurta sarısı
Susam/Çörek otu/Haşhaş (zevkinize bağlı)

Yapılışı:
Burada vurgulamam gererken detay, hamurun iyi dinlendirilmesi ve güzel bir şekilde mayalandırılması işlemleridir.
Hamurunuzu hazırladıktan sonra 1 saat kadar dinlendirin.


Sonra kabaran hamurunuzu tekrar hafifçe yoğurun, içindeki havayı bu aşamada almak gerekir.
Poğaçalarınızı iç malzemesini de koyarak istediğiniz şekillerde hazırlayarak tepsinize dizin.


Üzerine bir şey sürmeden kapalı fırınınızın içerisinde tepsi mayasına bırakın. 1-2 saat kalsın.
Sonuca inanamayacaksınız, kaç kat hacim kazandıklarınızı kendiniz görmelisiniz…
Bu seviyeye ulaşınca artık üzerini süsleyebiliriz.


Yumurta sarısı sürerek, zevke göre belirttiğim gibi çörek otu, susam ya da haşhaş serpebilirsiniz.



Artık fırına verip, sadece 15 dakikada pişen bu enfes poğaçaları bekleme zamanı…



Bu tarifi farklı ve hoş kılan detaylardan biri de, iç malzemesindeki ufak dokunuştur, sizin de dikkatinizi çekmiş olmalı bu… Çok keyifli bir tat yakalamanıza yardımcı olacak emin olabilirsiniz.

İPUCU!
Üzerine yumurta sarısı sürülen hamur işlerinde;
Sıvı yağ, yoğurt, toz şeker… gibi malzemelerin kullanılması, beklediğimiz o “Nar Gibi” kızarmış görüntüyü sağlamaya büyük yardımcıdır hepimiz biliriz…
Fakat size bir minik fikir daha!!!
Kızarmasını istediğiniz hamur işlerinizin üzerine biraz pekmez sürün, bakın sonuç yüzünüzü nasıl güldürecek:)))




Sofranızı şenlendiren poğaçalar hazır, afiyetler olsun... 





 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.