18 Kasım 2015 Çarşamba

BAHÇEDEN MAHSULLER...




Merhabalar,

Sizlerle paylaşmış olduğum, kışa hazırlıkla ilgili çalışmalarım vardı;
Turşular - Soslar - Reçeller - Marmelatlar - Acı/Tatlı Köz Biber, Patlıcan, Domates Sosları....

İşte bunların çoğunun hazırlandığı mekan,




ve o keskin acılı sosların kaynağı biberlerimiz...










Bu resimleri paylaşmak istedim, çünkü İstanbul gibi büyük bir şehirde ve bahçesi olmayan bir evde de yaşasanız, istedikten sonra her konuda başarı mümkündür. Bakın bir teras bahçesi de insana neler verebiliyor huzurun yanında...


 


Çoğunuz biliyordur, "Kudret Narı" yukarıda gördüğünüz, birçok hastalığa şifa bulduğu söylenir. Tabi bunun için mutlaka doktor kontrolü gerek ayrıca konumuz bu değil, ama ben sizinle minicik bir teras - bahçe ortamından ve burada neler olabileceğinden bahsetmek istedim.






 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Doldurulmuş Kırmızı Biber Şöleni




Enfes bir atıştırmalık mı dersiniz, salata olarak mı kabul edersiniz bilemem buna, tadına bakın ve siz karar verin bence...


Kırmızı Biber Dolması İçin Malzemeler:


  • 1 adet Kırmızı Biber
  • Peynir (istenilen her çeşit peynir olur, ben loru çok yakıştırıyorum, özellikle de cevizle, deneyince bana hak vereceksiniz)
  • Maydanoz
  • Pul Biber
  • Ceviz

Yapılışı:
Taze kırmızı biber iyice yıkanır. Yıkandıktan sonra biberin içerisinde ki çekirdekler çıkartılarak biberin içi temizlenir.
Daha sonra doğrama tahtası üzerinde maydanozları ince ince doğrayın.
Maydanozları doğradıktan sonra geniş bir karıştırma kabın içerisine ilave edin, sonra peynir, ceviz ve pul biberi de ekleyip birbirlerine yedirerek karıştırın.
İyice karıştırdığınız iç harcı içini boşalttığımız biberin iç kısmına doldurun. Dolmamız hazır:))
İç harçlı kırmızı biberi ince bir şekilde doğrayarak servis tabağına dizip misafirlerinize servis edebilirsiniz.








Afiyet Olsun...






 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.

Tahinli Çörek






Merhabalar,

Pastane vitrinlerinden bir lezzet, Ev yapımı "Tahinli Çörek".


Hamuru için:
3,5 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker

İç  Malzemesi için:
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı toz şeker
Biraz sıvı yağ

Üzeri için:
Tahin  ya da yumurta
Susam

Yapılışı:
Hamuru hazırlayın. Dinlendirin.
Yufka şeklinde açın, üzerine iç malzemesini sürün güzelce ve bu şekilde dinlendirmeye bırakın.
Hamurun bir kenarının ucundan başlayarak rulo halinde sarmaya başlayın. Bunu bir tur yapın ve kesin.
Tekrar kenarından bir tur olacak şekilde rulo sarın, kesin. Hamur bitene kadar bu şekilde devam edin.
Sonra bu ruloları çekiştirerek sündürün zaten yağlı olduğu için çok kolay uzayacaklar.
Bu uzun ruloları salgongaz gibi içten başlayarak sarın.
Gül şeklindeki hamurların üzerine hafifçe bastırın.
İsterseniz yumurta isterseniz de tahin sürerek üzerini süsleyin. Susam serpin. Pişirmeye hazır...




Afiyet Olsun...


Bisküvi Tabanlı Sütlü Tatlı








Sizlerle daha evvel bu tatlının aşamalarını mutfakta görüntülerini alır almaz paylaşmıştım. Çoğunuzun kolayca hazırladığı ve beğendiği bir tarif olduğunu düşünüyorum, ama tarifini bir de benim "Sihirli Yemek Kutumdan" okuyun istedim.

Bu tarifte tatlının bisküvili taban için;
*Normal yani sade kare petibör bisküvi kullanabilirsiniz
*Kakaolu kare bisküvilerden de kullanabilirsiniz
*Ama benim önerim, en çok yakışanlardan biri Yulaflı Bisküviler olacaktır.

Bisküvili Taban için:
1 paket yulaflı bisküvi
1 kaşık kadar tereyağ
1/2 bardak kadar fındık ya da ceviz


Muhallebisi için:
1 lt. süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 vanilya
1 yumurta sarısı 


Yapılışı:
Muhallebi için, tencereye tüm malzemeleri koyalım ve sürekli karıştırarak pişirelim. 
Altını kapadıktan sonra 5-10 dakika çırpalım.
Bisküvili taban için, yine malzemeleri ezerek karıştıralım. Tepsiye serelim.


Muhallebi ılıyınca bisküvili tabanın üzerine dökelim. 
Soğuyan bisküvili muhallebiyi buzdolabına koyalım ve iyice soğumasını ve dinlenmesini bekleyelim. (Üzerini istediğimiz gibi süsleyebiliriz) 



Afiyet olsun...





    


ŞEKERSİZ TATLI KEK






Selamlar,
Size farklı bir kek sunmak istedim bu sefer, "Şekersiz Tatlı Kek"...
Kekin ne tuhaf bir ismi var öyle değil mi? Ama kulağa çok zevkli ve sağlıklı geliyor... Şeker ilavesiz fakat içerisinde çeşit çeşit tatlar ve tatlılar barındırıyor bu şirin şey.

Yapılışına bakalım o halde;

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 3 kaşık bal
  • Kuru kayısı/kuru üzüm/kuru incir/kuru hurma (istediğiniz çeşit ya da çeşitleri kullanın)
  • Zencefil/tarçın (istediğiniz çeşit ya da çeşitleri kullanın)
  • Badem/fındık/ceviz/fıstık (istediğiniz çeşit ya da çeşitleri kullanın)
  • 1 orta boy elma rendesi
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • Alabildiği kadar tam buğday unu

Bunların karışımıyla oluşturulan harcı kek kalıbına alıp, pişirin.

İşte bu kadar...




Şerbet-i Pekmez Kurabiye









İsmini tamamen şuan kurabiyemi sizlere daha iyi ifade edebilmek için uydurdum, ama  güzel oldu sanırım. Çünkü pekmezli kurabiye desem ilk akla gelecek olan hamuruna pekmez de katılacağı olacak. Ama değil...
Pekmezin yüksek derecelerde ısıya maruz kalması doğru olmadığı için bana sorarsanız bu tarif ideal bir pekmezli kurabiye tarifidir, fırında ısıya maruz kalmayacağı için, sağlığınız için siz de böyle yapın derim ben.




Benim "Şerbet-i Pekmez Kurabiye"'mi, "Pekmez Şerbetli Kurabiye" ya da "Pekmezli Islak Kurabiye" gibi çeşitli isimlerle anabilirsiniz.


Şerbet-i Pekmez Kurabiye için Malzemeler:
2 yumurta
2 yemek kaşığı mısır nisaştası
5 yemek kaşığı pudra şekeri
2 adet kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
200 gr. tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
Aldığı kadar un

Islatmak için:
Pekmez

Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırarak yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın.
Yuvarlak şeklinde toplar yapın ve tepsiye dizin.



*Burası önemli, kurabiyelerinizi ılık fırına atın ve 175 derecede 20-25 dk. kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız kurabiyeleri çıkar çıkmaz sıcakken (elinizle zor tutuyor olmalısınız), kaseye koyduğunuz pekmeze batırın ve sadece bulama işlemi yaparak alıp servis tabağınıza dizin.







  

 


Not: Söylemeden geçmek istemedim. Bu tarifte, ceviz, fındık gibi kuru yemişlerde kullanılabilir. Yakışacağına kesinlikle eminim. Hatta siz de farklı denemelerde bulunabilir ve benimle paylaşabilirsiniz, neden olmasın....

Üstünü Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz, çok hoş görüneceklerdir, bakın biz denedik....





Eğer ailenizde, benim gibi hem kuru hem de ıslak halini yemekten ayrı ayrı zevk alan fertler varsa, siz de benim annem gibi, pekmeze batırılmamış sade kurabiyelerden de bir kaç tane ayırın. Emin olun bu karşı tarafın çok hoşuna  gidecek:)))



Bu tarifi ne olur deneyin, tatmayan kalmasın diyebileceğim bir kurabiye, yiyenlerin size hayranlıkla baktığını hissedeceksiniz, fazla söze gerek yok der gibi...


Afiyet Olsun....














ACI BİBER SOSU ile...






Şimdi size bahsedeceğim konu, Annemin her yıl kışa hazırlık olarak yaptığı yüzlerce kavanoz turşu, acı/tatlı soslar ve reçeller arasından seçtiğim, "ACI/TATLI BİBER SOSU" kullanımına ilişkin bazı öneriler olacak.

Bu sosu hangi yemeklerle birlikte kullanabilirsiniz bundan bahsetmek istiyorum, çünkü inanılmaz derecede keyifli bir tat. Katıldığı her ortamı neşelendirerek yemeğe farklı bir boyut kazandırdığına inanıyorum ben.



ACI-TATLI BİBER SOSU Kullanabileceğiniz sayısız alanlardan birkaçı:
   

  •        Kısır Üstü süslemesinde çok başarılı bir tercih
  • ·         Patates salatasına eşlik edebilir
  • ·         Pilav ve makarnaların yanında kullanılabilir
  • ·         Kahvaltıda ekmek üstü (ben gibi acı bağımlısı iseniz gözünüzden yaş da gelse yersiniz...)
  •        Galetalar için bandırmalık
  • ·         Cips sosu niyetine
  • ·         Veee siz nasıl isterseniz öyle kullanabilirsiniz, zevkinize kalmış…

















Elmalı Pancake






Hepimiz özellikle de çalışanlar hafta sonu olunca, sabah kahvaltılarında haklı olarak özel şeyler bekleriz ya da hazırlamak isteriz ailemize.
Kahvaltılarda yemesi şüphesiz en çok keyif veren tatlardan biri de Krep'tir. Yapılışı ve hazırlama süresinin de kısa oluşu sebebiyle tercih edilir çoğu zaman.
Benim de Krep tarzında bir kahvaltılık tarifim var, bunu da denemek istersiniz umarım...


Elmalı Pancake için Malzemeler:
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 yumurta
1 yemek kaşığı limon suyu
1 adet kabartma tozu
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 adet rendelenmiş elma
1 tatlı kaşığı tarçın

Malzemelerin hepsini aynen krep hazırlıyormuş gibi çırpın.
Yapışmaması için hafiften yağladığınız teflon tavaya, birer kepçe olacak şekilde yuvarlaklar halinde harçtan yayın ve pembe pembe oluyor zaten iki tarafını da güzelce pişirin.

 


Servise hazırdır....

Burada birkaç küçük önerim olsun sizlere:
*Elma ve tarçın koymadan da yapılabilir.
* Bunların yerine ise nescafe, kakao ya da toz kapuçino bile kullanabilirsiniz.
* Elma yerine başka meyvelerle hazırlanabilir, en çok muz yakışacaktır, bal eşliğinde...



* Pancake'lerinizin üzerine bal gibi, çikolata sosu dökebilir ya da kahvaltılık herhangi bir tat eşliğinde tüketebilirsiniz.


Benim bu tip Krep tarzı lezzetlerle en çok yakıştırdığım şeyler arasında, çikolata, tahin ve bal gelir:))


Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.


Hazır Çikolata Sosu






Bugün sizlerle paylaştığım "Pasta Sosu" tarifimden sonra bir de "Hazır Çikolata Sosları" alırız ya marketlerden, hani süslemeler için, bundan da bahsedeyim istedim.

Hazır Çikolata Sosları genellikle pasta, kek ve tatlı üstlerine, kurabiye süslemelerinde ve şekillendirmelerinde, pasta üstü yazıları için kullanılır ve genellikle az miktarlarda hazırlanır.

Siz de evinizde kendiniz bu sosu hazırlayıp çeşitli amaçlarda kullanabilir, mutfağınızda ve sofranızda farklılık yaratabilirsiniz.

Hazır Çikolata Sosu için:
1 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao
Yarım çay bardağı süt

Bu malzemelerin hepsini mikserde güzelce çırpın.
Tamamen homojen, akıcı ve sıvı kremamsı bir kıvama getirin. Sosumuz hazır.



Şimdi ilk duyduğunuzda pişirilmiyor mu?, çiğ mi?, nasıl olur? falan diyebilirsiniz fakat ne yapalım marketlerden satın aldığımız sosları düşünün, en azından bunu evimizde ve kendimiz hazırladık:)))


Pasta, kek, tatlı, kurabiye süslemeleriniz için çikolata sosunuz hazır, hiç gözünüzde büyütmeye ve üşenmeye gerek yok bence, mutfakta harikalar yaratmak işte bu kadar basit...





Keyifli Dakikalar Dilerim...



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.




PASTA SOSU






Selam,

Size çok değerli bir tarifim var sırada, kullanmasını bilene ve değerlendirebilene çok iyi gelecek diye düşünüyorum. Aslında çoğunuz biliyordur belki bunu yapmayı ama ben de paylaşayım istiyorum. Mutlaka ufak da olsa vardır bir farkı:)

Pasta Sosu:
500 gr. süt
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
1 yumurta
1 vanilya
2 yemek kaşığı kakao

Tüm malzemeyi tencereye alarak pişirin, ve kaynayıp sos kıvamını alınca ocaktan kenara alın.

***Buradaki püff ise, en son sosunuza 1 kaşık kadar tereyağ ilave ederek güzelce çırpmanızdır. Sosa pasta sosu ya da kreması özelliğini veren işte bu son dokunuş olacaktır. Ayrıca göreceksiniz ki sosunuza inanılmaz bir parlaklık ve ışıltı kazandıracaktır.





......................Kolay Gelsin..................


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

BEBEK BİSKÜVİ






Gelin bugün sizlerle, bebekler ve kendini ara sıra bebek gibi hissetmek isteyenler için bir tarif yapalım.

O zaman, tadıyla ve kokusuyla bebek gibi hissetmemizi sağlayabilecek ve özellikle de 1 bardak sütün yanında yerken son derece keyif alabileceğimiz "Bebe Bisküvisi" yapıyoruz...


Bebe Bisküvisi için Malzemeler:
1 çay bardağı irmik
2 çay bardağı pirinç unu
Aldığı kadar tam buğday unu
40 gr. tereyağı (ya da 1/2 çay bardağı sıvı yağ)
1 çay bardağı yoğurt (eğer biraz peynir altı suyu kullanırsanız çok leziz olur)
1 adet muz

İsteğe göre; Üzüm, kayısı, hurma gibi kuru meyvelerle de hazırlanabilir, sizin ve bebeğinizin damak zevkinize kalmış:))


Hamurunuza vereceğiniz şekil de yine keyfinize göre....


Bisküviler kendi beyaz renginden pembeleşinceye kadar pişirin. İster bebeğiniz ister de kendiniz için sağlıklı ve güvenilir atıştırmalıklar elde edin.


Afiyet Olsun...

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

ZENCEFİLLİ HAVUÇLU KEK







Hayırlı Sabahlar ve Güzel Bir Güne Merhabalar,

Sizler için bugünkü ilk tarifim, defterime "Süper Kek" olarak kaydettiğim ve gerçekten de süpperrrr olan bir kek olsun istedim:)
Hadi bakalım; Zencefilli,Tarçınlı ve Havuçlu enfes mi enfes keki sizle de beğenecek misiniz?

Zencefilli ve Havuçlu Kek için Malzemeler:
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı rende havuç
1 adet kabartma tozu
2 su bardağı un (*Malzemelerinizin gramajındaki oynamaya göre siz en iyi un ayarını yapınız)
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 fiske tuz (*Keklerinizin kalitesi için önemli bir püff:))
1 kase ceviz kırığı (*Cevizlerinizi kavurup soyduktan sonra tariflerinizde kullanmanız; lezzet, koku ve aroma için çok daha etkili bir yöntemdir)

Yapılışı:
Sıvı yağı ve şekeri mikserle şekerler eriyene kadar çırpın. 
Bir kapta çırpmış olduğunuz yumurtaları şeker ve sıvı yağ  karışımına yavaş yavaş ekleyin, mikserle çırpmaya devam edin. 
İyice karıştıktan sonra üzerine sütü de ekleyin karıştırın, sonra tuz, elenmiş un, kabartma tozu, tarçın ve toz zencefili ekleyin. Karıştıktan sonra rendelenmiş havuç, kırılmış cevizi ekleyin. Karıştırın. 
Yağlanmış unlanmış kek kalıbınıza dökün. (Oldukça koyu kıvamlı bir karışım olacak). 
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin (yaklaşık 35-40 dk).





***Bu keki çok farklı şekillerde sonlandırabilir ve sunabilirsiniz....
Fırından çıkarınca kekinizi ters çevirip üzerine krema serebilir, çikolata sosu dökebilir ve kendi hazırladığınız muhallebi, puding, sos vs. dökebilirsiniz.
En üstünü de adına yakışır bir şekilde havuç rendesi ile süsleyin.




Afiyet Olsun...




 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.