20 Kasım 2015 Cuma

İrmikli Toplar






Selamlar,

Sütlü İrmik Tatlısını hepimiz yaparız, pratik ve lezizdir.
Muhallebi gibi hazırlar, tepsiye döker, üzerini dilediğimiz gibi süsler ve soğumasını bekleriz. Dinlendirdikten sonra ise dilimler ve afiyetle yeriz.
Aynı tarifin biraz daha yoğun hazırlanmış halini yuvarlayarak top top yapmayı denediniz mi peki ...

Bu da görsel olarak farklı bir sunum ve oldukça şık, bayramlarda ya da özel günlerde konuklarımıza lokum misali tek atımlık sunabileceğimiz bir tatlı. Ama dikkat edin, bir iki derken devamı geliyor ve kaç tane atmışsınız sayamıyorsunuz:))))

Bu topları;

  • Hindistan cevizine bulayarak
  • Parçalanmış ceviz, badem, fındık karışımına bulayarak
  • Kakaoya bulayarak ya da kakaolu toplar hazırlayarak
  • Üzerine bütün fındık ya da badem batırarak
  • Yeşil fıstığa bulayarak

farklı şekillerde sunabilirsiniz.



 






Kolay Gelsin...

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Küçük Pizzalar









Daha evvel ev yapımı şahane Pizza tarifini paylaşmıştım sizlerle. Şimdi de minik minik ve farklı malzemelerle hazırlayabileceğiniz, üstelik mayasız olduğu için beklemeye gerek duymayacağınız pratik ve keyifli bir iş...





Küçük Pizzaların Hamuru için:
1 su bardağı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un (4-4,5 su bardağıkadar)

Malzemelerin hepsini yumuşak bir  hamur haline getirin. Küçük küçük yuvarlaklar yapın.



Ortasına bastırıp çukurlar açın. İsteğe göre malzemeyle doldurun.




Son derece pratik ve eğlenceli oluyorlar, bunun güzel yanı tek bir hamur ile her zevke uygun lezzetler oluşturabilme şansınız. Aynı hamurla aynı tepside birçok çeşit çıkarabilir böylece her damak zevkine hitap edebilirsiniz.
Peynirli
Zeytinli
Sosisli
Pastırmalı
Salamlı
Domates ve Biberli...






Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.




Elmalı Ay Kurabiye





Merhabalar,

Elmalı kurabiyeyi farklı şekillerle ve tariflerle çok fazla duymuş ve yemişsinizdir, aynen benim gibi.
Bu kurabiyenin en önemli sırlarından biri, hamuru olduğu kadar iç malzemesine göstereceğiniz özen ve katacağınız lezzettir.

Elmalı Ay Kurabiye Hamuru için:
Yarım paket margarin (kesinlikle tereyağ öneririm)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 vanilya (isteğe göre)
Aldığı kadar un

İç Malzemesi:
Elma
Toz şeker
Tarçın
Ceviz

Üzeri için:
Pudra şekeri

Yapılışı:
Tüm hamur malzemesini kullanarak, oldukça yumuşak pamuk gibi bir kıvamda hamur yoğurun.

Not: 
Hamuruna 1 adet yumurta ilave edebilirsiniz, bu şekilde yapımı da mümkün. Yumurtasız da yapılabilir.
Hamuruna 1 bardak kadar şeker koyabilirsiniz ama bu şartlarda elmalı harca 4 elma için 1-2 kaşık kadar az miktarda şeker ilave edin. 
Hamurunda şeker yoksa eğer, elmalı iç harca damak tadınıza uygun olarak şeker miktarını fazla koyun (hamura koymadığınız, 1 bardak ya da daha fazla şekeri burada kullanın)

İç malzeme için; rendelenmiş elmalarla şekeri tavada suyunu çekene kadar güzel güzel kavurun.
Pişince, en son tarçın ve cevizi ilave ederek karıştırın.

Kurabiyeleri hazırlamak için; hamurdan ceviz büyüklüğünde koparıp yuvarlaklar halinde açın.
Açılan hamurun kenarına hazırlayıp soğutmuş olduğunuz iç harçtan koyun.
Rulo gibi sarın ve iki ucunu birleştirecekmiş gibi birbirine doğru kıvırın, yani ay şeklini verin. Tepsiye dizin ve üzeri sadece beyazdan pembeye dönüşmek üzere iken fırından çıkarın.
Üzerini pudra şekeri eleyerek kaplayın.





Afiyet Olsun...



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Sıvıyağlı Kurabiye






Katı yağ yerine sıvı yağ kullanılan,
Çok pratik sadece 10 dk.'da pişen,
Un yerine nişasta kullanılan,
Basit un kurabiyesi de denilebilecek farklı bir kurabiye tarifim var sırada...



Sıvı Yağlı Kurabiye için Malzemeler:
1 yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

Not: Ben bu tarifte ufacık bir değişiklik yaptım ve nişastayla birlikte biraz da un kullandım... 
Ayrıca bu tarifte, kurabiyelerinizi sade ve kakaolu olarak çeşitli şekilde hazırlayabilirsiniz.

Yapılışı:
Hamuru hazırlayıp, yuvarlak şekiller verin.
Tepsiye dizin ve üzerine bıçak ya da kürdan yardımıyla + işareti yapın.



Fırına verin, üzeri kızarmadan, beyazdan pembeye dönen renk aşamasında fırından alın, sadece 10 dk. da pişiyorlar.



Afiyet Olsun...

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.





Havuçlu Bomba Kek





En harika keklerden biridir Havuçlu Kek. "Havuçlu Kek" denir ama içerisinde yok yoktur aslında, "Havuçlu-Tarçınlı-Limonlu/Portakallı-Cevizli Kek" diye özetleyebiliriz, daha ne olsun, GERÇEKTEN POMBA... 


Havuçlu Kek için Malzemeler:
3 adet yumurta
2 adet orta boy havuç
1.5 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
1 su bardağı ceviz içi
Yarım çay kaşığı toz tarçın
1 adet limon kabuğu ve suyu
1 adet portakal kabuğu
Aldığı kadar un


Yapılışı:
Yumurta ve şekerleri çırpın, şekerler iyice eriyince, ceviz ve havuç hariç diğer malzemeleri de ilave edin ve karıştırın. Burada un gibi toz malzemeleri eleyerek kullanmaya özen gösterin. En son havuç rendesini ve kırılmış cevizleri de ilave ederek karıştırın. 
Harcı kalıba dökün ve 175-180 derecede 40-45 dk. kadar pişirin.


 




Afiyet Olsun... 



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.

LOR TATLISI





Tatlılara devamm... Tatlı yapalım, tatlı yiyelim, tatlı konuşalım, her şey tatlı tadında olsun....

Lor Tatlısı için Malzemeler:
400 gr. tuzsuz lor peyniri
3 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 kabartma tozu
Limon kabuğu rendesi

Şerbet için:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Yarım limon suyu

Yapılışı:
Limon kabuğu rendesi hariç, diğer malzemelerin tümünü güzelce ezerek yoğurun.
En son limon kabuğu rendesini ilave ederek kek harcınızı tamamlayın.

Fırın tepsisine boşaltın hamuru ve üzerine biraz su serperek düzleyin.
180 derecede üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.

Fırından çıkınca 5 dk. kadar sonra dilim dilim kesin. Hazırlamış olduğunuz, ılık haldeki şerbeti üzerine gezdirin.

2-3 saat kadar dinlendirin ve servise hazır.




Afiyet Olsun.


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.



KIBRIS TATLISI





Merhabalar,

Bugün en başında bahsettiğim gibi paylaştığım tüm bu şerbetli tatlılar birbirine yakın ama arasındaki fark sizce de net değil mi, hepsinin yeri ayrı tabi, ufak değişikliklerle ayrılıyorlar birbirlerinden...

Kıbrıs Tatlısı için Malzemeler:
3 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı şeker
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 kabartma tozu
1 vanilya
1 su bardağı galeta un
1 su bardağı hindistan cevizi

Muhallebisi için:
1 litre süt
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1 vanilya
1/2 su bardağı şeker
200 gr. sıvı krema (Lezzet arttırmak için krema ilave edilebilir ama şart değil)

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Limon suyu

Üzerinin süsü için:
Kakaolu bisküvi parçaları
Tarçın
Kakao

Yapılışı:
Malzemeleri aynen kek yapar gibi bir kapta çırpın. Kek harcını elde edin. Harcınızı kalıba dökün.
170 derece fırında, üzeri kızarana kadar ve kekiniz pişene kadar tutun.

Fırından çıkan tatlının üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti güzelce gezdirin.
Sonra, hazırladığınız muhallebiyi de üzerine serin.

En son, üzerine parçalanmış kakaolu bisküvi, tarçın ve kakao karışımından dökerek süsleyin.



Not: Bu tarifte tatlının en üst katmanı için, sadece ceviz kırıkları ile de süsleme yapılabilir.

 


Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

RUM TATLISI






Merhabalar,

Bugün şerbetli tatlılardan gitmeye karar verdiğimi söylemiştim az evvel, ikincisi de "Rum Tatlısı":)))

Rum Tatlısı için Malzemeler:
5 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
1 kabartma tozu
1 vanilya
1 su bardağı galeta un
1 su bardağı hindistan cevizi

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 dilim limon

Yapılışı:
Malzemeleri aynen kek yapar gibi bir kapta çırpın.Kek harcını elde edin. Harcınızı kalıba dökün.

170 derece fırında, üzeri kızarana kadar ve kekiniz pişene kadar tutun.
Fırından çıkan tatlının üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti güzelce gezdirin.



Not: Bu tarif, sadece şerbetli hazırlandığı gibi, tatlının üzerine en son puding, muhallebi ya da krema dökenler de var. Fakat bu şekilde hazırlanırsa Kıbrıs Tatlısına dönüyor tarif. 

Bu arada bir sonraki vereceğim tarif "Kıbrıs Tatlısı" idi.
Sizin tercihiniz hangisi olacak deneyin bakalım:)))


Afiyet Olsun...

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

ŞAM TATLISI




Merhabalar,

Bugün şerbetli tatlılardan gitmeye karar verdim ve çok ilginç ve keyifli tariflerle hazırlandım sizin için, aslında hepsinin ortak özelliği bir kek harcı hazırlamak ve şerbetiyle/soslarıyla buluşturmak. Ama bunların hepsi farklı memleketlere ait, farklı yörelerden lezzetler olacak, isimlerinden de anlaşılacağı gibi. Ufak tefek, fakat temel farklılıklar ile bu lezzetleri birbirinden çok net ayırt edebilirsiniz.
Başlangıç olarak "Şam Talısı" diyelim...

Şam Tatlısı için Malzemeler:
2 su bardağı  yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
500 gr. irmik
3 yemek kaşığı toz badem
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı un

Üzerini süslemek için:
Şam fıstık

Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 dilim limon

Yapılışı:
İlk olarak, yoğurt, sıvı yağ ve şekeri bir kapta çırpın.
Farklı bir yerde, irmik, toz badem, karbonat ve unu karıştırın.
Bunları buluşturun. Kek harcını elde edin.
Harcınızı kalıba dökün, düzleyin üzerini, yaklaşık 2 parmak kadar olmalıdır.
Üzerine, dilimlediğiniz ve servis edeceğiniz zaman her porsiyona bir adet gelecek şekilde şam fıstıklarını da batırın.

160 derece fırında, üzeri kızarana kadar ve kekiniz pişene kadar tutun.
Fırından çıkan tatlının üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti güzelce gezdirin.

Not: Bu tarifte, badem tozu yerine fındık da kullanabilirsiniz. Ayrıca, üzerine de şam fıstık yerine bademler batırabilirsiniz.





Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.


Çiçek Kurabiye







Çiçek kurabiye' nin hamuru, aslında sizlere daha evvel verdiğim Mantar Kurabiye' ninki ile aynıdır. Aynı hamuru farklı şekillerde kullanabiliriz diyordum ya genelde sizlere, işte buna verilebilecek en güzel ve en keyifli örnek "İki Renkli Çiçek Kurabiye" dir.
Mantar kurabiyesinin hamurunu hazırladığınız zaman bir kısmını da bu şekilde pişirebilirsiniz. ya da sadece çiçek kurabiyeler yapmak isterseniz de bu hamuru hazırlayıp, görüntülerdeki gibi çiçekler hazırlayabilirsiniz.
Bunun için; hamurun bir kısmını kakao ile karıştırıyorsunuz, küçük küçük toplar yapıp, çiçekleri birleştiriyorsunuz, hepsi bu...




 

Çok eğlenceli,  çocuklarınızla birlikte yapmanızı öneririm...


Kolay Gelsin...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.