23 Kasım 2015 Pazartesi

Çatlak Poğaça






Çatlak Poğaça için Malzemeler:

1 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 fincan erimiş tereyağ
1 fincan yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 adet kabartma tozu
Aldığı kadar un

Hamuru yumuşak kıvamlı hazırlayın, ceviz büyüklüğünde toplar koparıp yuvarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine bıçakla artı (+) işareti çizin sonra yumurta sarısı sürün ve fırına verin.
Nar gibi kızarana kadar pişirin.



Bu poğaçayı içine istediğiniz herhangi bir malzeme ilave ederek de hazırlayabilirsiniz; Peynir ve maydanozlu, patatesli, kıymalı, sebzeli, vs...


Aynen yukarıda görüldüğü gibi, peynirli hazırlanan ve pişince çatlayan poğaçaların içerisinden iç malzemesi görünecektir...

Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Tavada Açma






Merhabalar,

Şimdi size öyle güzel bir örnek vereceğim ki... 

Saç, oklava gibi malzemelerim ve yerim yok diyenler, hamur ve yufka açmayı bilmeyenler, ama ev yapımı o müthiş gözlemelerin, yağlamaların, katlamaların hasretini çekenler, işte sizlere çok basit bir örnek... 

Geçen gün sabah kahvaltısına annemin arkadaşları bizdeydi ve annem hazırladığı poğaça hamurunun tamamı tepsiye sığmadığı için kalan 1-2 poğaça'lık hamuru dolaba kaldırmıştı.
Hafta sonu sabah kahvaltısında bu kalan hamuru değerlendirdik ve sadece hamurları tabak büyüklüğünde açarak teflon tavada arkalı önlü göz göz olana kadar pişirmemiz yeterli oldu bu görüntüler için... İnanın kokusunu size anlatamam, harikaydı...Üstelik 5-10 dk. bile sürmedi.

Bence sizin de elinizin altında hazırda bulunması gereken ve çok pratik uygulanabilen bir fikir bu... 




Bizimki hem poğaça hem de açma tarifi için kullanabildiğimiz bir hamurdu. 
Siz de klasik kendi tarifinizle yaptığınız ekmek, poğaça ya da açma hamurlarınız vardır ya, işte siz de bunlardan hazırlayabilirsiniz. Sonuç oldukça başarılı...

Afiyet Olsun...



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Pratik Sebze Çorbası







Çorba yapmak çok zevkli değil mi sizce de:))

Mesela sebze çorbası deyince herkesin sebze çorbası anlayışı farklı olabilir. Ayrı ayrı sebzzelerle tek bir sebzeye özgün çorba yapabileceğiniz gibi, sayısız sebzelerden istediklerinizi seçip karışım halinde bir çorba da hazırlayabilirsiniz, en pratik ve kolay yemek çorba sanırım, istisnalar var tabi ki...

Sebze Çorbası için:
Havuç
Kabak
Patates
Ispanak
Maydanoz
Soğan
Sarımsak
Kereviz (sadece 1 dilim ekleyin)
Pırasa (ya da sizin tercih ettiğiniz sebzelerden...brokoli, bezelye gibi sebzeler de çok yakışır)
Tereyağ (isteğe bağlı ama enfes olur)
Tuz
Pulbiber
Karabiber

Tüm sebzeleri iyice yıkayın, doğrayın, tencereye alın, suda haşlayın. Tuzunu da atın. Fındık kadar tereyağ kullanabilirsiniz, çorbanıza olağan üstü bir tat verecektir.
Haşlanan ve yumuşayan sebzelerinizi rondodan geçirin. Pürüzsüz kıvamlı, enfes kokulu süzme çorbamız tamam...




İsteğe göre; salçalı sos hazırlayıp çorbaya ilave edebilirsiniz. Üzerine tereyağ kızdırıp dökebilirsiniz.
Baharatların kullanımı da size kalmış, pulbiber ve karabiber olmazsa olmaz bence ve tabi ki bir de limon:)))




Afiyet Olsun.


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.





Sütlü Ezme Patates Çorbası








Aynen Mercimek Çorbasının tarifini verirken söylediğim gibi, Patates çorbasının da çok farklı yapılış şekilleri vardır. Onlardan bir tanesi bugün sizlerle... En kolay ve pratik olanıdır bu, sanırım çalışan mutfak severler için daha uygun olacak.
Elbette diğer yöntemlerle hazırladıklarımı da paylaşacağım. Terbiyeli, soslu, kremalı,...


Sütlü Ezme Patates Çorbası için:
4 patates
1 kaşık tereyağ
1 soğan
1 diş sarımsak
2 kaşık un
1 su bardağı süt
Tuz
Su - sıvı yağ

Hazırlanışı:
B,r yerde, tereyağ, doğranmış soğan ve sarımsağı bir tencereye alın ve soteleyin. 2 kaşık unu da ilave ederek kavurmaya devam edin. Bu aşamada, önce soğuk sütü ilave edin. Sonra sıcak suyu dökün.

Ayrı bir yerde, patatesleri doğrayın ve su,tuz ve azıcık sıvıyağ karışımında haşlayın. Haşlandıktan sonra bunu robottan geçirin ve püre kıvamına getirin.

Sonra, püreyi direkt sosun üzerine ekleyin ve karıştırın, yani bu iki çalışmamızı buluşturmuş olduk.
1-2 taşım birlikte kaynatın, karıştırın, tuz kontrolünü yapın

ve altını kapatın. Servis ederken üzerini dereotuyla süsleyebilirsiniz.



Afiyet Olsun.



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.



Kolay Mercimek Çorbası









Mercimek Çorbasının çok farklı yapılış şekilleri vardır benim de uyguladığım. Şimdi sizinle, adı gibi gerçekten kolay olanını paylaşacağım.



Kavurma yöntemiyle, ezogelin çorbasına yakın olan şekliyle, haşlama, püre ve ezme yöntemiyle, süzme mercimek çorbası olarak sayısız tarzı vardır bu çorbanın. En başta damak tadımıza göre ve sonra da sahip olduğumuz malzemeye ve zamana göre tercihimizi yaparız genelde.

Kolay Mercimek Çorbası:
1,5 bardak kırmızı mercimek
1 Patates
1 Havuç
1 Soğan
Su
Tuz
1 kaşık tereyağ
İsteğe göre baharatlar, pulbiber ve karabiber...
Pirinç (azıcık ilave edilebilir)

Hazırlanışı:
Mercimeği iyice yıkayın ve süzün. Patates, havuç, soğanı soyup ince ince doğrayın. Tüm malzemeyi tencereye alın ve üzerine 1.5 lt. kadar su koyun. Lezzet için 1 kaşık tereyağı da ilave edin.



Tüm malzeme yumuşayana kadar pişirin, kaynasın.
Çorbanızı kenara alarak Blendır'dan geçirin. Pürüzsüz kıvamlı bir çorba elde edin. Tuzunu ayarlayın.



Sonra tekrar 1-2 dk. kadar ocakta 2 tur karıştırın tamam.
İsteğe göre baharat kullanabilirsiniz. Biraz pulbiber ve karabiber çok yakışacaktır.



Çorba Servise Hazır....
Servis ederken Çorbalarımızın olmazsa olmazı limonu unutmayın.


Afiyet Olsun...





 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.









Yoğurtlu Buğday Çorbası






Yoğurtlu Soğuk Yaz Çorbasını paylaşmıştım sizlerle, şimdi de bu çorbanın soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak sıcacık versiyonuna bakalım...

Yoğurtlu Buğday Çorba için:
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
Yoğurt
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı un
Tuz

Üzeri için:
Nane
Pulbiber
Tereyağ

Hazırlanışı:
Akşamdan ıslatmış olduğunuz buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı kaplarda haşlayın. Haşlandıktan sonra hepsini aynı yerde buluşturarak karıştırın.


Yoğurt, yumurta sarısı ve unu güzelce çırpın ve pürüzsüz kıvamda hazırlayın.


Haşlanmış karışım ile yoğurdu buluşturun. Burada önemli olan, haşlanmış karışımın suyundan biraz alarak yoğurt sosuna ilk olarak ekleyin ki ısı ayarı yapmış olun. İkisinin de ısısı birbirine yakınlaşsın. Daha sonra tamamen birleştirin. Bir taşım daha kaynatın. En son tuzunu da ayarlayın.

Bir tarafta da, tereyağ, nane ve pulbiberli küçük bir sos tavasında kızdırın ve çorbanızın üzerine dökerek servis edin.

Bu çorbayı damak tadınıza göre, tavuk suyu, et suyu, parçalanmış tavuk, minik minik misket köfteler ile hazırlayabilirsiniz.
Biz misket köfteli yapıyoruz, harika oluyor, tavsiye ederim...



Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Yoğurtlu Soğuk Çorba







Benim gibi çorbadan asla vazgeçemeyenlerden iseniz, hatta yaz da olsa sıcak çorbalara bile hayır diyemiyorsanız, Yaz Çorbası en mükemmel seçenektir...

Yaz aylarında da hazırlayabileceğimiz bir çok çeşit çorba var aslında ve sıcak günlerde kurtarıcımız olur çoğu zaman, inanılmaz bir serinlik verir insana, ayrıca gerekli vitamin ve proteini de almamızı sağlayacak son derece sağlıklı bir seçenek...

Bu tarif hem yemek, hem çorba, bazen de salata gibi düşünülebilir.

Yoğurtlu Soğuk Yaz Çorba için:
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
Yoğurt
Nane
Kekik
Tuz

Hazırlanışı:
Akşamdan ıslatmış olduğunuz buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı kaplarda haşlayın. Haşlandıktan sonra hepsini aynı yerde buluşturarak karıştırın.
Yoğurdu güzelce çırpın pürüzsüz olsun ve biraz sulandırın. Nane ve kekik ilave edin.



Haşlanmış karışım ile yoğurdu karıştırın.


İsteğe göre, üzerine nane ve pulbiberli tereyağ kızartıp dökerek servis edebilirsiniz.



Bu tarifin tuz ayarı tamamen sizin damak tadınıza kalmış, en son ilave edilebilir. Bu açıdan da avantajlıdır, herkes kendi tuz ayarını servisten sonra tabağında yapabilir.


Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.


Ucu Soslu Kurabiye





Selam,

Pastanelerden tanıdığımız bir kurabiye tarifi daha...
U şeklindeki bu kurabiyeleri yerken farklı bir durum oluyor, özellikle küçükken her çocuk denemiştir bu kurabiyenin sadece ucunun soslu olan kısmını ısırarak diğer kısmını geride bırakmayı:)))

Ucu Soslu Pastane Kurabiyesi için:
2 yumurta
2/3 su bardağı şeker
2/3 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı nişasta
4 su bardağı un

Ucunun süsü için:
Çikolata sosu
Hindistan cevizi veya Yeşil fıstık

Hamuru hazırlayıp şekildeki gibi U şeklini verin, hafifçe uçlarını birleştirerek.


Fırından çıkarınca, kurabiyelerinizi önce çikolata sosuna batırıp, sonrra hindistan cevizi ya da yeşil fıstık ile bulayabilirsiniz.



Afiyet Olsun...


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Bahçeden...






Merhabalar Herkese,

Bahçeden içinizi açacak mis gibi görüntülerle size selam vermek istedim bu sabah ...


Salatalıklar, Domatesler









Biberler



Fasulyeler


Ayvalar


Asmalar - Üzümler





Ahu Dudu - Böğürtlen










Bahçeden Dut Reçeli









Merhabalar,

Bahçemizde yetiştirdiğimiz, kendi ellerimizle topladığımız ve kendi mutfağımızda yaptığımız böğürtlen/ahu dudu reçeli... 






Bahçeden sofraya tazelik, doğallık ve sağlık budur işte...








Ev Yapımı Kuru Helva






Merhabalar,

Her şey tamam da evde Helvayı da nasıl yapalım? diyebilirsiniz. Ama hiç de zor değil, hazır helvanın aynısı diyemicem çünkü gerçekten mis gibi tereyağ kokusuyla aslını aratmadığı gibi aslını çoktan solladı bile:)))

Kuru Helva için Malzemeler:
2 su bardağı un
200 gr. tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı toz fındık

Not: İsteğe göre, fındıkla birlikte ceviz, badem ve fıstık gibi kuruyemişler de eklenebilir. Tamamen zevkinize kalmıştır. Biz fındık ve cevizli yaptık harika oldu.

Yapılışı:
Unu pembeleşinceye kadar kavurun. Yağı ilave ederek yavaş yavaş yedirin. En son fındık/ceviz/badem ve şekeri koyarak, güzelce eze eze karıştırın. Pişince tepsiye ya da kullanacağınız kalıba dökün ve serin, üzerine bastıra bastıra sıkıca düzleyerek serin.
Soğumaya ve dinlenmeye bırakın.

Not: Burada söylemek istediğim bir şey var, hatta bizim evde espri konuş olmuştur bu. Helvanın son derece sert bir yapısı oluyor. Yerken çatal ya da bıçak tarzı aletler kullanmaya pek müsait değil, elle yiyebilirsiniz mesela:)))) aslında tam da gerçek helva gibi... Ama tabi ki, ağzınıza aldığınız anda öyle bir eriyor ve dağılıyor ki, damağınızı saran lezzetiyle hafızalarınıza kazınacaktır, eminim buna... 

 

Dinlendikten sonra ise, afiyetle servise sunabilirsiniz...


Çok uzun süre dayanıklıdır. Hazırladığınız helvanızı 1 ay boyunca tüketebilirsiniz.

Yemek sofralarınızda, yemekten sonra ağız tadı olarak, balık sofranızın son dokunuşu olarak, çay saatlerinizde, gün misafirlerinize hazırladığınız misafir tabaklarınızda kullanabileceğiniz bu şahane ev yapımı helvayı siz neden denemiyorsunuz...


Afiyet Olsun...




 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.