24 Kasım 2015 Salı

Patates Buğulama





Bence Patates mutfaktaki en harika kurtarıcı, olmazsa olmaz nimetlerden, başrol...

En fazla çeşidi yapılan yemek de belki patatestir;
Patates salatası
Patates çorbası
Sulu patates yemeği
Patates köfte
Patates kızartması
Patates köftesi
Patatesli omlet
Patatesli börek
Patatesli kek
Patatesli poğaça
Patates tava
Patates mantısı
Fırında bin bir çeşit patates yemeği
Patates püresi
Patates sufle
Patates Buğulama


 
Olağan üstü bir fikir ya da hiç duyulmamış çok zor bir tarif değil, bunun aksine çok mu çok pratik ve hızlı bir tarif "Patates Buğulama". Ben de bundan bahsedeceğim sizlere...

Açıkçası bu tarifte ölçü yok, çünkü dediğim gibi çok pratik ve o anlık el ayarınıza ve kişi sayısına bakar...

Malzemeler:
6-8 adet orta boy patates
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz

Üzeri için:
Kaşar peyniri
2 yumurta
Pulbiber, karabiber

Yapılışı:
Kabuklarını soyup yıkadığınız patatesleri küçük küçük ve kare kare doğrayın.
Teflon tavaya serin. Sıvı yağı ve tuzunu ekleyin. Kapağını kapatın ve pişirmeye bırakın.
Buharlaşınca bir tur karıştırmak üzere açın kapağını, karıştırın ve tekrar kapatın. Kendi kendine buharıyla pişsin.



Tamamen yumuşayıp piştiğine emin olduğunuz zaman, çırpılmış yumurtaları (isteğe göre pulbiber ve karabiber de ekleyin) üzerine güzelce gezdirin ve rendelemiş olduğunuz kaşar peynirini de üzerine gezdirin. Kapağını hemen kapatın, 5 dk. kadar daha ocakta kalsın, yumurtalar pişip kaşar eriyene kadar. Sonra altını kapatın, dilim dilim kesip sıcağıyla servis edin.


Pizza tarzındaki bu lezzeti, sabah kahvaltıda, akşamüstü kahvaltılarında ve çay saatlerinizde, hatta yemeğiniz olmadığı zaman acil bir yemek menüsü olarak bile kullanabilirsiniz.



Afiyet Olsun...




 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.




İçi Cevizli Tatlı






Merhabalar,

Annemin yıllar önce arkadaşından öğrendiği ve o gün bugün bayramlarda ve çoğu çay saatlerimizde misafirlerimize hazırladığımız bir tarifle sizlerle birlikteyim...

"İçi Cevizli Tatlı" şerbetli bir tatlı aslında, ama rahatlıkla çay saatlerinizde ve kahvenin yanına çıkarabileceğiniz kıvamda bir lezzettir bu. Ayrıca bunun şerbet miktarını tamamen isteğinize göre ayarlayabilir ve az şerbetli yani sadece ıslatılmış olarak da bu tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Hem çok hafif hem de çok daha farklı bir sonuç oluyor inanın...

Hamuru için Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı erimiş tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
2 yemek kaşığı toz şeker (hem lezzet açısından hem de tatlılarımızın kırmızı kırmızı nar gibi olması için)

İç Malzeme için:
1 yumurta beyazı
3 yemek kaşığı şeker
1 kase ceviz içi (isteğe göre miktar arttırılabilir)

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu

Yapılışı:
Hamuru yumuşak bir kıvamda hazırlayın. Zaten malzemelere bakarsanız temel malzemesi yağ olduğundan bir hayli yumuşak olacaktır.
İç malzemesini de bir kapta karıştırarak hazırlayın.
Şerbetini de kenarda kaynatın, kenara alın ki soğusun.

Hamurdan küçük toplar kopararak biraz elinizle açın, içine cevizli iç malzemesinden 1 kaşık kadar göz kararınca koyun ve kapatın. Burada hamuru kapatma ve tepsiye dizme işlemi önemli.
Hamura iç malzemeyi koyduktan sonra ikiye katlar gibi uçlarını birleştirin, açık kalmamasına dikkat edin ki pişince ve ardından da şerbetini verince içi çıkmasın:)) Mekik şeklinde olmalı ve uç kısmı yani kapatılan dudak kısmı alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
Fırına verin, kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca sıcak sıcak, hazırlanan ve soğumaya bırakılan şerbeti ile buluşturun. Yani, tatlı sıcak, şerbet soğuk olacak.
Şerbeti çekmesini bekleyin, dinlendirin ve servis edin.




Not: Bu tatlıyı bol şerbetli olarak orjinal haliyle hazırlayın. Ama, size tavsiyem bunu bir de az şerbetli deneyin lütfen, yani fırından çıkan tatlılarınızı sadece ıslatacak kadar şerbetle buluşturun, altına şerbet geçmeyecek sadece her tarafı eşit ıslanacak kadar deneyin. Belki siz de benim gibi bu hafif ve karşı konulmaz halini daha fazla sevebilirsiniz...


Afiyet Olsun...






 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.













Sürpriz Dolgulu Mini Tartlar





 
Merhabalar,

Sizlere, evde bizzat denediğimiz ve bana "bu nasıl bir şeydir" dedirten bir sürpriz tart tarifi vereyim...




Tart Hamuru için:
1 yumurta
3 yemek kaşığı pudra şeker
125 gr. tereyağ
1 kabartma tozu
Aldığı kadar un

Tüm malzemeyle yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın, hamuru küçük tart kalıplarına serin, içini doldurmak üzere boş bırakın.

Tart Dolgusu için Malzemeler:
1 su bardağı toz badem
2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker

Yumurta ve şekeri çırpıp, badem tozu ile karıştırarak tart dolgusunu hazırlanır.

 

Minik tart hamurlarınızın içerisine hazırladığınız dolgudan doldurun. 170-180 derece fırına verin, Üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. 

Bu tarife özelliğini veren tartın iç dolgusudur. Pişince sanki kek gibi bir dokusu ya da acı badem kurabiyelerini andıran bir kıvamı oluyor. 
Damağınızda harika bir iz bırakacağından eminim...



Afiyet Olsun.



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

PASTANE USULÜ AÇMA







Merhabalar,

Çoğunuzun kahvaltılarında vazgeçilemeyen bir pastane ürünü daha, hadi bunu da evde kendimiz yapalım....





Açma için Malzemeler:
4 su bardağı un
2 yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine kullanabilirsiniz)
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt suyu
Yarım paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su

Hamuru açmak için:
Tereyağ

Üzeri için:
Susam
Çörek otu
Yumurta sarısı

Yapılışı:
Tüm malzemeyle yumuşak bir hamur hazırlayın. Bezelere ayırın ve 1 saat dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz top hamurları tekrar yoğurun. Her bir top üstüne bir miktar tereyağ koyup, elinizle ve yağı hamura yedire yedire güzelce ayrı ayrı açın.



Pasta tabağı büyüklüğünde olsunlar.



Açılan hamurları ucundan başlayarak rulo şeklinde sarın. Halka şeklini vermek üzere uçlarını birleştirin, yani en son açma şeklini almış olmalılar. Bu aşamada, tepsiye aldığınız açmaları üzerine hiç bir şey sürmeden mutlaka tepsi mayasında bekletin. 15-20 dk. bekledikten sonra zaten sonucu siz de göreceksiniz. En son üzerine yumurta sarısı sürün, susam, çörek otu serpin, fırına verin.




Üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca sıcak sıcak servis etmenizi öneririm, şahane...


Afiyet Olsun.



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

SİMİT



Merhabalar,
Bu sefer de sabah kahvaltınıza ya da çay saatlerinize eşlik edecek, enfes ev yapımı simitler hazırlayalım.
Zeytin, peynir, tahin, bal, reçel, çikolata, salatalık, domates ya da her ne seviyorsanız her şeyin yanına yakışacak olan bu lezzeti kaçırmayın derim... 

Simit için Malzemeler:
·         500 gr un
·         1 paket kuru maya
·         1 tatlı kaşığı tuz
·         1 yemek kaşığı şeker
·         2 yemek kaşığı sıvı yağı
·         1 adet yumurta
·         1-1,5 su bardağı ılık su

   Üzeri için:
·         2 çay bardağı su
·         1 çay bardağı pekmez
·       Susam

Yapılışı:
Tüm malzemeleri ele hafif yapışan bir hamur hazırlamak üzere yoğurun. 45 dakika mayalanmasını bekleyin. Mayalanan hamuru biraz daha yoğurun, 6 eşit parçaya bölün.
Su ve pekmezi karıştırın, bir kaba susamları alın.
Her bezeyi el ile uzatın, ortadan uca doğru yapın bunu, ortası kalın olmasın diye, uzun bir çubuk oluşturun.
Çubuğu iki ucundan ters yönlere döndürün, ikiye katlayın iki ucunu birleştirin, zaten ikisinin birbirine dolandığını göreceksiniz ve iki ucu birleştirin, yani simit şekli verin. Aynen aşağıdaki görüntüde olduğu gibi...


Simitleri önce pekmezli suya sonra susama batırın. Her tarafı bulanmalı. 
180-185 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun…



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.

Kahvaltılık Tuzlu Kek






Merhabalar,

Bugün, sabah kahvaltılarınızı neşelendirecek tariflerden bahsedeceğimi söylemiştim, devam ediyoruz ve sırada bir çeşit kahvaltılık ekmek ya da kahvaltılık kek diyebileceğimiz bir lezzet var...
Bu tarz tariflerin avantajı, içerisinde çeşitli malzemeleri barındırdığı için, tek bir hamlede çok fazla amaca yönlendirilebilmeleri...

Tuzlu Kek için Malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
3 su bardağı un
1,5 su bardağı tam yağlı beyaz peynir
Yarım demet dereotu
Yarım su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz

Yapılışı:
Geniş bir kaba yumurtayı kırın ve çırpın. Üzerine sıvı yağı ve sütü ekleyip, tekrar çırpın. Un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın. Ardından peynir, dereotu ve zeytini ekleyip karıştırın.
Fırın kabınızı yağlayıp, hamuru kabın içine yayın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.



Kahvaltıda yenilmesi gereken gıdaları içine almış tariflere bayılırım:))) Hızlı ve pratik kahvaltı...Zevkinize göre yanında domates, salatalık eşliğinde ve tabi ki güzel demlenmiş bir çayla birlikte tüketebilirsiniz... 

Not: Bu tarifte ceviz kullanmanızı öneririm, çok yakışıyor. Ayrıca maydanoz ilave edebilir, baharat seviyorsanız biraz da pulbiber kullanabilirsiniz.


Afiyet Olsun…



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.




Zeytinli Dereotlu Poğaça



Selamlar ve Hepinize Sevgiler,

Bugün sizlere sabah kahvaltılarında tüketebileceğimiz alternatif tarifler vermek istiyorum. Özellikle de, iş dolayısıyla evinde sofraya eşlik edemeyen ve kısa zaman içinde de olsa kahvaltı yaparak güne güzel başlamak isteyenler için…

Zeytinli Dereotlu Poğaça için Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık süt
1,5 yemek kaşığı toz şeker
20 gr. yaş maya
1 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım demet dereotu
Aldığı kadar un (6-7 su bardağı kadar) 
Tuz

İçi için:
Zeytin ya da zeytin ezmesi
Ceviz (isteğe göre)

Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:
Ilık süt ve şekeri bir kapta karıştırın, mayayı ilave edin. 10 dakika bekletin. Üzerine diğer malzemeleri ekleyip hamuru yoğurun. 1 saat kadar mayalandırın.
Mayalanan hamurdan elinize ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp açın ve ortasına zeytin parçalarından ya da zeytin ezmesi koyup toplar hazırlayın. Ceviz parçaları da kullanabilirsiniz.
Tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı sürüp, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.



Afiyet Olsun.





 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.