26 Kasım 2015 Perşembe

Sürpriz Dolgulu Mini Tartlar




Merhabalar,

Ufacık bir güncelleme yaparak tarifime, sizler için önemli bir nokta ve not eklemek istedim...


Sizlere, evde bizzat denediğimiz ve bana "bu nasıl bir şeydir" dedirten bir sürpriz tart tarifi vereyim...






Tart Hamuru için:
1 yumurta
3 yemek kaşığı pudra şeker
125 gr. tereyağ
1 kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yarım çay bardağı soğuk su (hamuru toparlamak için)

Tüm malzemeyle yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın, hamuru küçük tart kalıplarına serin, içini doldurmak üzere boş bırakın.

Tart Dolgusu için Malzemeler:
1 su bardağı toz badem
2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker

Yumurta ve şekeri çırpıp, badem tozu ile karıştırarak tart dolgusunu hazırlanır.

 

Minik tart hamurlarınızın içerisine hazırladığınız dolgudan doldurun. 170-180 derece fırına verin, Üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. 

Bu tarife özelliğini veren tartın iç dolgusudur. Pişince sanki kek gibi bir dokusu ya da acı badem kurabiyelerini andıran bir kıvamı oluyor. 
Damağınızda harika bir iz bırakacağından eminim...

Not: İsteğinize göre üzerine pudra şekeri serpebilir ya da çikolata sosu gezdirebilirsiniz...

Afiyet Olsun.


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

TAHİNLİ ÇÖREK





Merhabalar,

Bir tarafta, pastanelerdeki enfes görüntüsü ve eşsiz tadıyla bizi bizden alan tahinli çörekler...
Diğer tarafta, kimi yörelerde yufkaların ince ince açılıp, arasına bol bol tahin sürülüp, sarılarak ve katlanarak odun ateşinde ve saç üzerinde pişirilen, üzeri nar gibi kızarmış mis kokulu çıtır tahinli çörekler...

Her ikisi de karşı konulamaz lezzettedir. Şimdi gelin biz de sizlerle, evimizde yapabileceğimiz nefis bir "Tahinli Çörek" hazırlayalım...

Tahinli Çörek Hamuru için:
3,5 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker

İç malzemesi:
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı toz şeker
Biraz sıvı yağ

Üzeri için:
Susam

Yapılışı:
Hamur malzemeleri ile yumuşacık bir hamur yapın. Hamuru dinlendirin ve mayalandıktan sonra açın. İç harcını açtığınız hamura sürün güzelce yayın. Önce tahini gezdirin, az sıvı yağ gezdirin ve toz şekeri her yerine eşit olacak şekilde serpiştirin.

 

Bu halde hamuru dinlendirmeye bırakın, tepsi mayası olarak düşünün bu aşamayı.
Dinlenen hamuru kenarından başlayarak birer tur olarak sarın kesin, kalan hamurdan tekrar sarmaya başlayın ve bir tam turda kesin… bu şekilde hamur bitene kadar devam edin. Sardığınız rulo şeklindeki hamuru elinizde biraz sündürün zaten yağlı olduğu için kolayca açılıp uzayacaktır. Bu uzun ruloları göbekten başlayarak dışa doğru sarın. 


Üzerine azıcık bastırın ve düzleyin. Üzerine ister yumurta sarısı ister tahin sürün ikisi de harika olacaktır. Susam serpin ve fırına verin. Üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.



Not: İç malzemesinde isteğe göre ceviz kullanabilirsiniz. Ayrıca, üzerine de fındık ya da ceviz parçaları serpiştirebilirsiniz, çok hoş görünecek ve tadına da yansıyacaktır.


Afiyet Olsun.  



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.

Patatesli Omlet (Patates Krep)






Merhabalar,

Bu tarifi, ister pratik bir yemek olarak düşünün, ister hoş bir sabah kahvaltısı için hazırlayın, ister de çay saatlerinizde konuklarınızla paylaşacağınız bir alternatif olarak değerlendirin, her türlü büyük zevk alacaksınız, emin olun...

Ayrıca, Patatesli Omlet, Patatesli Krep, Patatesli Krep Pasta ... gibi farklı isimler de verebilirsiniz...

Patatesli Omlet için Malzemeler:
3 tane haşlanmış ve ezilmiş patates
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
Biraz tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Ara katlar için:
Kaşar peyniri
İsteğe göre her çeşit malzeme kullanabilirsiniz.

Yapılışı:
Tüm malzemeyi karıştırın ve koyu kıvamlı bir krep hamuru hazırlayın. Yağlanmış teflon tavaya ince ince sererek arkalı önlü güzelce pişirin. Çil çil kızaran harika görünümlü Patates Kreplerinizi alın ve aralarına kaşar peyniri koyarak kat kat pasta gibi dizin. Pasta dilimi gibi keserek servis edin.




Not: Kreplerin arasına tek tek kaşar peyniri koyup, rulo şeklinde de sarabilirsiniz. Servis şekli sizin zevkinize ve hayal gücünüze göre değişebilir.

Bu tarifi istediğiniz iç malzemeyle/ara katı malzemesiyle hazırlayabilirsiniz. 

Afiyet Olsun…



Kahveli Kurabiye






Selamlar Olsun,

Enfes kokulu bu "Kahveli Kurabiyeler", bir fincan çayınızın yanına ya da kendisi kahveli de olsa kahvenizin yanına eşlik etsin istemez misiniz?


Kahveli Kurabiye için malzemeler:
Yarım paket margarin/tereyağ
1 su bardağı un
50 gr. pudra şekeri
2 yemek kaşığı nescafe
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
Hamuru yumuşak kıvamlı olarak hazırlayın. Tüm hamuru rulo şekline getirin, streçle sarın, ve buzdolabında bu şekilde 1 saat dinlendirin.

Dinlendirdiğiniz hamuru alın, dilim dilim kesin ve elinizle üzerine hafifçe dokunun, yassılaştırın, bisküvi gibi olacak. 
Bisküvileri tepsiye dizin. 170-175 derece fırında 15-20 dk. kadar pişirin.




Afiyet Olsun…





CEVİZLİ ÇÖREK





Selamlar,

İster tatlı ister tuzlu olarak hazırlayabileceğiniz çok amaçlı ve şekillendirmeye müsait bir tarif var sırada, aynen oyun hamuru gibi:)) bu tarifi alın ve dilediğiniz yerde istediğiniz tarzda kullanın…


Cevizli Çörek Hamuru için malzemeler:
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı (sarısı üzerine)
1 adet yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un

Hamuru açmak için:
125 gr. tereyağ

Üzeri için:
1 yumurta sarısı

İçi için:
Ceviz

Yapılışı:
Hamur için gereken tüm malzemeyi kullanarak yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Dinlendirin, mayalanmaya bırakın. 



Dinlenen mayaya gelen hamuru bezelere ayırın.
Bezeleri tabak kadar açın, arasına tereyağ sürün, tereyağ yardımıyla hamurlarınızı çok kolay açabilecek ve lezzetine lezzet katmış olacaksınız, sonra yağlı hamurun üzerine cevizleri serpiştirin ve rulo olacak şekilde sarın. 


Gül böreği şeklinde hazırladığınız çörekleri tepsiye yerleştirin. 


Tepsiye dizdiğiniz çörekleri tepsi mayasına bırakın, sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.


Not: Bu tarif genel bir “Çörek Hamuru” içindir ve her türlü kullanıma uygundur.
Bu çöreğin iç malzemesini damak tadınıza göre dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz; peynirli, zeytinli, kuru yemişli, kremalı, çikolatalı, tahinli, patatesli, kıymalı, sebzeli/otlu,…

Bence defterinizde bulunması gereken ve günün her saatine uydurabileceğiniz bir başucu tarifi:))

  
Afiyet Olsun….


KAYMAKLI ÇÖREK (Tatlı Börek)





Bu tarif, son derece merak uyandıran ama tadından hiç şüphe edilemeyecek kadar kendini ele veren tatlı bir börektir aslında, malzemeler ve yapılış aşamalarına bakıldığında bu çok net anlaşılıyor değil mi…

Tatlı yani şekerli bir börek ya da çörek olmasından dolayı ilginçtir, aynen kürt böreği gibi aslında, ne de severiz arasına bol bol pudra şekeri serpilen kürt böreğini, buna da cevizli ve kaymaklı versiyonu diyelim üzerinde pudra şekeri ile…


Kaymaklı Çörek Hamuru için:
1 fincan sıvı yağ
1 fincan süt
Biraz tuz
Aldığı kadar un

Arası için:
Kaymak
Ceviz

Üzeri için:
500 gr. Kaymak
1 yumurta
1 fincan pudra şekeri

Yapılışı:
Yağ, süt, tuz ve un ile yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Bezelere ayırın.
Bezeleri incecik incecik açın, arasına kaymak sürün, ceviz serpiştirin. 



Bu haldeki yufkayı tam ortadan ikiye bölün ve her iki yufkayı da aynı şekilde kenarlarından başlayarak rulo olacak şekilde sarın.



Gül böreği gibi tepsinin ortasından başlayarak yufkalarınızı tepsiyi doldurana kadar yerleştirebilirsiniz. Ya da porsiyonluk gül şeklinde tekli tekli sarabilirsiniz. Bir çok şekil verilebilir bu tatlı çöreğe/böreğe…
Tepsiye dizilen böreğin üzerine, yumurta sarısı sürün, kaymaktan sürün ve fırında üzeri kızarana dek pişirin.



Fırından çıkarınca, sıcakken üzerine pudra şekeri serperek servis edin.



Afiyet Olsun….


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

BİSKÜVİ TARİFİ

                                      



Merhabalar,

Çoğumuz evlerimizde sık sık değişik şekillerde ve tatlarda kurabiyeler hazırlarız. Satın aldığımız paketli ürünleri de evde sağlıklı bir şekilde hazırlayabiliriz bence. O halde bugün sizlerle klasik kurabiyelerden çıkıp biraz daha bisküvi tarzında kurabiyeler hazırlayalım...

Bisküvi için malzemeler:

¼ paket margarin / tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
Limon kabuğu rendesi
1 fincan şeker
2 fincan un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Çay kaşığının ucunda tuz (tatlılar, bisküvi ve kurabiyelerde lezzet artırıcı püf noktasıdır)
Çay kaşığının ucunda tarçın (az miktarda olmak koşuluyla çok hoş bir aroma verir)

Yapılışı:
Hamuru tüm malzeme ile hazırlayıp dolapta bekletin. Bu hamuru buzdolabında bekletebilir ve dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Acil bir misafiriniz gelince hamuru dolaptan çıkarıp fırına atmanız yeterli, sadece 10 dk’ da enfes ev yapımı bisküvileriniz hazır…
Dolapta dinlenen hamuru çıkarın ve ince bir şekilde açın. Şekilli kalıplar kullanarak kurabiye/bisküviler hazırlayın.
Kalıbınız yoksa hiç sorun değil, bardak kullanarak da çok hoş şekiller verebilirsiniz bisküvilerinize.
175 derecede 10 dk. kadar pişirin.





Not: Bu tarife siz de istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz. Örneğin, Damla Çikolata çok yakışacaktır.

Not: Bu tip bisküvi ya da kurabiye tariflerinde, kullandığınız yumurta sayısı arttıkça daha yumuşak kek gibi puf puf kurabiyeler elde edersiniz. Yumurtası az olan tariflerle ise daha kıtır kıttır bisküvi tarzı lezzetler yakalamış olursunuz. Bu da benden size bir kilit noktası…


Afiyet Olsun.



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.