30 Kasım 2015 Pazartesi

MERCİMEK KÖFTESİ





Merhabalar,

Annemin yaptığı mercimek köftesi çok meşhurdur bizim ailede, hatta tüm tanıdıklarımız içinde annemin mercimek köftesine bayılmayan ve anneminkinin farklı olduğunu söylemeyen yoktur. Ben de annemden öğrendiğim “Mercimek Köftesi” tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum… Genelde yapılan mercimek köftelerinde ağırlıklı olarak mercimek tadı alınır ve pek bir lezzet bulamazsınız… 

İşte buradaki sır, tarifte mercimeğe eşlik eden diğer malzemelerin kullanımı ve bunların miktarlarıdır.

Not: Bu tarifte mercimek bulgur oranı çok önemli; 1’e 1,5 oranını tutturmanız gerekir:

Malzemeler:
1 su bardağı mercimek
1,5 su bardağı ince bulgur

Mercimeği suya koyun ve haşlamaya bırakın. Haşlanınca buna ince bulguru da  ilave edin. Onun sıcaklığı ile bulgur da su alacak, yumuşayacak ve şişecektir.

Yağda soğan ve salçayı kavurun. Haşlanmış malzeme ile bu sosu karıştırın. Bunu tencerede ılımaya bırakın ve siz iç malzemesi yani salatalık kısmını hazırlamaya başlayın.


İsteğe göre iç salatalık malzemeleri kullanabilirsiniz, kısır misali…
·         İnce ince doğranmış marul ve bol taze soğan (mercimek köftesinin canıdır taze soğan, olmazsa olmaz:))



·         İnce ince doğranmış maydanoz
·         İnce ince doğranmış az miktarda fesleğen olabilir
·         Limon suyu
·         Tuz
·         Pul biber
·         Karabiber
·         Diğer baharatlardan isteğe göre…

Bu salata kısmını hazırlayınca, ılıyan köftelik harcın içerisine ekleyin ve güzelce karıştırın.



 Mercimek köftelerinizi oval oval köfte şekilleri verin. 


Bol kıvırcık salata, limon, turşu ve acı tatlı çeşitli soslarla birlikte servis edebilirsiniz. Mesela, ben ev yapımı soslarımızla tüketmeyi tercih ederim...



   


Afiyet Olsun... 




 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.





Portakal Soslu Kek






Siz de, yoğun portakal ya da limon sevenlerdenseniz ve kabuğunu ayrı suyunu ayrı değerlendirip kullanarak tarifler hazırlamak isterseniz, bu şahane soslu kek tam da size göre.

Portakalın hem suyunu hem de kabuğunu kullanarak, enfes yoğun bir aroma ve lezzet elde edeceğimiz bir tarif...

Kek Harcı için:
5 yumurta
5 fincan şeker
5 fincan un
1 portakal kabuğu rendesi
1 bardak portakal suyu
Yarım paket margarin/tereyağ
1 paket kabartma tozu

Sosu için:
1 bardak portakal suyu
Yarım bardak şeker
1 yemek kaşığı un
1 portakal kabuğu rendesi



Yapılışı:
Kek harcını hazırlayıp pişirin, soğumaya bırakın dinlensin.
Sosunu da tavada pişirerek hazırlayın.
Kek soğuyunca sosunu üzerine güzelce eşit olarak gezdirin.














Afiyet Olsun…


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.

TEŞEKKÜRLER.

Yoğurtlu Makarna








Bir yemek, bu kadar kısa sürede hazırlanabilir ve bu kadar da lezzeti dorukta olabilir mi?

"Şipşak Yoğurtlu Makarna"




Bir çok pratik yemek tarifi vardır, ama yoğurtlu makarna benim çocukluğumdan beri tanıdığım ve bana heyecan veren bir yemektir. Hatta parti tadında bir güne layıktır nedense benim gözümde, aynen pizza partisi gibi...

Belki de hep, en sevdiklerimle birlikte oturup sohbet ederken karnımız acıktığında, kalkıp mutfakta birlikte şipşak hazırladığımız içindir.



Sadece bir paket makarnayı alıp suda haşlamanız yetiyor bu keyif için. Ne kadar zahmetsiz değil mi?Yoğurt sosunu isteğe bağlı olarak sarımsaklı ya da sarımsaksız olarak hazırlayabilirsiniz ama itiraf ediyorum ki sarımsaklı harika oluyor ve bizim tükettiğimiz çoğunlukla sarımsaklı olduğu için ayrıca espriler eşliğinde yediğimiz bir tattır bu...

Bi de, sosu için üzerine yakılan naneli ve pul biberli tereyağın kokusu yayılınca eve tamamdır... 


Farklı farklı makarna çeşitleriyle hazırlanabilir; burgu, kulak, fiyonk, kelebek, düdük, halka, teker, hatta çubuk bile... Ama her şeyin bir usulü vardır ya en çok yakışanı kullanmak gerekirse, benim tavsiyem fotoğrafta gördüğünüz gibi kelebek (ya da fiyonk) olanıdır.

Tabi ki bu tarifi hazırlama şeklinize göre makarna çeşidini seçebilirsiniz. Mesela, küçük küçük misket köftelerle birlikte hazırlamak isterseniz eğer, bu mini köftelerin makarnalarınızın içerisine girmesini de isterseniz, kulak (ya da salyangoz şekilli diyelim, deniz kabuğu gibi olan) makarna çeşidi harika olacaktır.

Sizin de Sohbetiniz Bol, Yemekleriniz Afiyet Olsun...



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.




Kuru Fasulye





Selamlar,

Bugün sizlerle, annemin nefis "Kuru Fasulye" tarifini paylaşacağım. Annemin mutfakta harika olduğunu tekrar tekrar söylememe gerek yok artık diye düşünüyorum.
Bu yemeğin, en başından tüm ayrıntılarıyla birlikte sonuna kadar, tüm aşamalarını sizinle paylaşıyorum, buradan zaten birçok ipucu almanız söz konusu...

Yapılışı:
Akşamdan ıslatmış olduğunuz fasulyeyi sabah süzün ve üstü basa suda haşlayın.
Üstü köpük köpük olup bir taşım kaynayana kadar haşlanması gerekir.
Sonra süzün, üzerinden soğuk su geçirebilirsiniz.
Tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağ ve yarım çay bardağı kadar sıvı yağı eritin.
Yağ soğuk ya da sıcak olmasın, ılıkken yemeklik doğradığınız soğanları (1 büyük boy yeterli) ekleyip kavurun. Soğanları öldürün, yumuşayana kadar kavurun ve sararınca 1 yemek kaşığı salçayı da ilave edin (1 kaşık su eşliğinde) ve bunları 5-10 dk. kavurun.
Bu aşamada, süzdüğünüz fasulyeleri ilave edip, 1 tatlı kaşığı dolusu tuz ekleyin.
Bir tarafta kaynamış halde bulundurduğunuz sıcak suyu ilave edin (Üstünü 3 parmak kadar geçecek şekilde).
2 dk. içinde yemeğiniz kaynayınca en kısık derecede, sadece kaynamayı kesmeyin o kadar, tıkırdamaya bırakın, ağır ağır pişsin.



Not: Resimde de gördüğünüz gibi, yemeğinize kurutulmuş etli kırmızı biber ve kurutulmuş domates ilave edebilirsiniz, bence sonuç harikaydı...


Annemden öğrenerek defterime yazdığım ve uygulamada kullandığım bu tarifler gerçek yol göstericiler benim için...
Altın kurallarıyla birlikte paylaştığım bu tarifi birebir uygulamanız, sizin de harika bir iş çıkarmanıza yetecektir.

Ayrıca, ev yapımı sağlıklı ve şahane turşular ile bu lezzete hayır diyebilen olur mu?




Kolay Gelsin.


 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.





Aromalı Türk Kahvesi






Türk Kahvesi çok farklı bir keyiftir bana kalırsa, ayrıca hatırı da çoktur bilirsiniz:))

Daha önce duymuşsunuzdur mutlaka, türk kahvesinin farklı aromalı halleri meşhur şu son dönemlerde...
Bana sorarsanız, Sade Orjinal Türk Kahvesi her zaman 1 numara derim, fakat farklı tatları denemek de hoşuma gider her zaman. 
Ben de bir çok çeşit kahve denedim. Damla sakızlı, kavun aromalı, ..... "Damla sakızlı Türk Kahvesi" hiç de fena değildi, deneyebilirsiniz...

Fakat, şimdi size özellikle denemenizi tavsiye edebileceğim bir fikrim var;
"Muskatlı Türk Kahvesi"



Kahvenizi hazırlarken içerisine abartmadan biraz muskat rendesi ilave edin, farklı bir aroma kattığını göreceksiniz, denemesi sizden...

Afiyet Olsun... 

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Fırında AŞ



Merhabalar,

Daha evvel krep mücver ve fırında mücver başlıklı sizlerle paylaştığım bir tariflerim vardı, bu da o aileden... her defa içindeki malzemeler değişebilir, zevke ve o güne göre farklı şekillerde hazırlanabilir bu tarif:))

Pratik bir fırın yemeği, "Fırında AŞ"... Temelde, kabak, havuç, patates, peynir, yumurta gibi o an aklınıza gelen ve evde bulunan malzemeyle kolayca hazırlayabileceğiniz, pizzayı andıran keyifli bir tat...
*Burada, kıvamını bulmak için, 1-2 kaşık kadar un kullanmanız yeterli olacaktır. 
*Bir de, tabi ki lezzeti için 1-2 kaşık kadar da zeytin yağı/sıvı yağ kullanmanızı öneririm, olmazsa olmaz bence...
*Kabartma tozu kullanmayı da unutmayın:))  
  


Tamamen sebze içerikli olduğundan biraz sıvı kıvamlı ve yumuşak görünümlü oluyor, bu sebeple pişip pişmediğini resimde de görüldüğü gibi, bizim yöntemimizle yapmanız mümkün...Kontrol için çatal ya da kaşık yardımıyla dibine kadar varacak şekilde bir oyuk açın, anlayacaksınız...ya da tadına bakın en kolayı:))) 




Bu tarif içerisinde kullanabileceğiniz bir çok seçenek var elbette;

  • peynir çeşitleri
  • yoğurt
  • baharatlar (kimyon çok yakışıyor)
  • mısır 
  • bezelye.........
  • galeta unu
  • mısır gevreklerinin tozu

Kolay Gelsin.

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.