1 Aralık 2015 Salı

Kendinden Patatesli Poğaça






Poğaça hazırlarken eğer sade değil de iç malzemeli yapılacak ise, normalde ayrıca iç hazırlanır ve hamurun arasına konularak kapatılır değil mi... Ama çok pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz içli poğaçalar da yapabiliriz.

Şimdi sizlerle son derece kolay "Kendinden İçli, Patatesli Poğaçalar" yapalım:

Malzemeler:
250 gr. tereyağ
1 su bardağı ılık süt
1,5 yemek kaşığı maya
3 adet haşlanmış patates
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un

Hazırlanışı:
Haşlanmış patatesleri rendeleyin ve hamura eklemek için hazırlayın. Hamur için gereken malzemelerin tümünü ezdiğiniz patateslerle birlikte yoğurun. Hamuru hazırlayın ve buzdolabında 45 dk. dinlendirin.

Dinlendirdikten sonra, hamura şekil verin (yuvarlak toplar, oval şekiller,....).
Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam ile süsleyin. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.




Afiyet Olsun...



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

İRİ POĞAÇA





Merhabalar,

"İri Poğaça" adına yakışır şekilde şişip dolan ve tadı gibi görüntüsü de büyük büyük olan bir tariftir.

Bu hamurun içerisine hazırlanacak malzeme tamamen sizin zevkinize kalmıştır. İster sade olarak hazırlayın, ister de sevdiğiniz iç malzeme ile tatlandırın... Hamuru mutlaka bir kenara not edin ve en kısa zamanda deneyin ama...

Malzemeler:
3,5 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar su

Üzerine:
Yumurta sarısı
Susam
Çörek otu

Hazırlanışı:
Malzemelerle yumuşacık kıvamda bir hamur yoğurun. Dinlendirin, sonra bezelere ayırın. Bezeleri yuvarlak yuvarlak açıp, dilimlere ayrın, sonra aynen dolma sararmış gibi rulo şeklinde sarın. Üzerine yumurta sarısı sürün, susam/çörek otu serpin ve fırına verin, pişirin.

Not: Hamur toplarını açarken tere yağ kullanabilirsiniz, bu sayede çok daha lezzetli, katlı katlı ve lif lif poğaçalar elde edersiniz. 



Not: Yukarıda da belirttiğim gibi bu hamurun içine dilediğiniz malzemeyi koyarak da poğaçalarınızı sarabilirsiniz, aynen börek gibi...

Afiyet Olsun...



 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Mayalı Poğaça Tarifleri







Hepinizin bildiği gibi, Mayalı bir Poğaça hazırlamak için temelde 1 tarif vardır, ufak oynamalar ve değişikliklerle farklılıklar yaratılabilir...

Şimdi sizlere evde yaptığımız pastane poğaçalarından, alternatif "Mayalı Poğaça" Hamuru listelerimi vereyim:







1. Tarif:
2 yumurta akı (1 sarısı üzerine)
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket maya
Aldığı kadar un


2. Tarif:
2 yumurta akı (1 sarısı üzerine)
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket maya
Aldığı kadar un


3. Tarif:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket kuru maya
Aldığı kadar un
Mahlep


Bu hamuru; ister sade olarak, ister de dilediğiniz iç malzemeyi hazırlayarak poğaçalarınız için kullanabilirsiniz.
Tercih sizin, hatta siz de kendi tarifinizi bu temeller üzerine kurabilir ve farklılıklar yaratabilirsiniz...

Kolay Gelsin.

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Tarçınlı Çaylı Kek





Merhabalar,

Kimileri çayını demli kimileri açık içer, kimileri de limon dilimleriyle birlikte...

Ben de çayımı en çok tarçınlı içmekten haz alıyorum. Ara sıra da karanfil atarım çayıma. Sütlü çayı bile denedim o da hiç fena değildi, beğendim doğrusu. Denemenizi öneririm hepsi ayrı güzel oluyor.

Madem ki denenmiş ve beğenilmiş, eğer çaylı bir kek yapacak olursak, neden tarçınlı olmasın bu:))))

Tarçınlı ve Çaylı Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı çay
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı tarçın
7 yemek kaşığı un (+,- olabilir)

Normal bir kek hazırlığı gibi harcınızı yapıp, kalıbınıza dökün ve pişirin.





Not: Bu tarifte, limon kabuğu rendesi ve suyu ve ceviz gibi ekstralar önerebilirim...



Afiyet Olsun...

 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.

Havuçlu ve Kabaklı Patates Mantısı





Merhabalar,

Havuçlu, kabaklı ve daha bir çok çeşitte Patates Salatası yapmak mümkün. Hatta, salata şeklinde karışık, tepside ya da kalıpta kat kat pasta tarzında, kaselerde porsiyonluk, tekli tekli çanak şeklinde, dolma tarzında içlerini doldurarak..... sayısız hazırlama şekli..... 
Aynı malzemeyle ya da ufak değişikliklerle bir çok lezzet çıkarabilirsiniz.

"Havuçlu ve Kabaklı Patates Mantısı" da bunlardan sadece bir çeşit...

Malzemeler:
Haşlanmış patates
Rendelenmiş kabak
Rendelenmiş havuç
Baharatlar; karabiber, pulbiber, muskat,…
Tuz

Üzeri için:
Yoğurt

Üst sosu için:
Tereyağ
Pulbiber
Nane

Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri ezin püre haline getirin.
Rendelenmiş havuç ve kabağı tavada soteleyin. Soteleme işlemi sırasında biraz tereyağ ya da zeytin yağı kullanmanız lezzeti artıracaktır. 


Sotelenen karışıma patatesleri de ilave ederek kavurmaya devam edin. En son baharatları ekleyerek karıştırın ve ocağın altını söndürün.
Yoğurdu güzelce çırpın ve tuzu da ekleyin pürüzsüz kıvamda krema gibi hazırlayın.
Bu aşamada yoğurda sarımsak ilave edilebilir, eğer sizin için bir sakıncası yoksa…
Sotelenen karışımı kabınıza yayın, düzleyin. Çırpılmış yoğurdu üzerine serin.
En üstüne de tavada kızdırdığınız yağ, pulbiber ve nane karışımından elde ettiğiniz sosu gezdirin.




Afiyet Olsun…

Not: Bu tarifte salatanızın içerisine isteğe göre çeşitli malzemeler katabilir ve lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Haşlanmış bezelye, haşlanmış mısır, ufak ufak doğranmış kornişon turşuları, ceviz parçaları gibi sihirli dokunuşlar yapabilirsiniz…







 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.






KISIR TARİFİM





Mercimek Köftesi ve Kısır temelde birbirine çok benzeyen iki kardeş gibiler, lezzetleri ve damak zevkimizdeki yerleri birbirinden çok ayrı olan...

                           


Mercimek Köftesini paylaşmıştım sizlerle daha evvel, şimdi sıra Kısır'da...

Kısır için Malzemeler:
Öncelikle kilit ölçümüzü vereyim; kişi başı 1 çay bardağı kısırlık bulgur ölçüsü kullanabilirsiniz. 


Bu ölçüye göre, ince kısırlık bulgurun üzerine bir miktar tuz ilave ederek, sıcak su ile üstü basa doldurun. Kapağını kapatın ve şişmeye bırakın.










Yağda soğan ve salçayı kavurun bir güzel.
Islatılmış ve kaparmış olan bulgur ve salçalı soğanlı sosu karıştırın.





Kısır çok kolay ve pratik bir yemek olmasına rağmen en çok seçilen lezzetlerden biridir aslında. Kısırı yapamayan yoktur sanırım, ama herkes farklı bir yöntemle yapar ve farklı malzemeler ekleyebilir içerisine…
Kısır tarifinizi istediğiniz malzemeyle zenginleştirebilirsiniz. Şimdi ben size bir kısıra konulabilecek çeşitli malzemeler ve lezzetlerden bahsedeceğim, tercih size kalsın…

  • ·        İnce ince doğranmış marul
  • ·        İnce ince doğranmış maydanoz
  • ·        İnce ince doğranmış az miktarda fesleğen
  • ·        Limon suyu
  • ·        Nane
  • ·        Pulbiber
  • ·        Karabiber
  • ·        Diğer baharatlardan isteğe göre…
  • ·        Havuç rendesi
  • ·        Minik doğranmış domates
  • ·        Minik doğranmış salatalık
  • ·        Minik doğranmış salatalık turşusu
  • ·        İri parçalanmış ceviz


*Fındık, badem ve fıstık parçaları eklenebilir…
*Üzerine süs için nar taneleri olabilir…
*Nar Ekşisi kullanılabilir, harika oluyor...
*Mesela, bir kasede ya da kaseye basılıp ters çevrilmiş olarak servis edilen bir porsiyon kısır üzerine *az bir miktar tahin gezdirebilirsiniz…buna inanamayacaksınız, ben bizzat denedim ve bayıldım…


Kolay Gelsin.
 
 SAYFAMI BEĞENMENİZİ ARZU EDİYORUM, Kİ BU YOLDA SİZLERLE DAHA FAZLA DEVAM EDELİM...
HER ŞEY PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR, BEN DE BURADA GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞMAK İSTİYOR VE SİZDEN GÜZEL DÖNÜŞLER ALMAK İSTİYORUM.
BUNA DUYARLI OLACAĞINIZDAN EMİNİM.
TEŞEKKÜRLER.