7 Aralık 2015 Pazartesi

KREMA SOSLU İNCİRLİ KEK






Herkese Selamlar,

Şahane bir muhallebi ile taçlandırılan, ceviz ve incir dolgulu bir ıslak kek... Pasta olarak da değerlendirilebilir bu tarif... "KREMA SOSLU İNCİRLİ KEK".


İncirli kek için malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı süt
1.5 su bardağı un (ölçüsüne dikkat!)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı dövülmüş ceviz
7-8 adet kuru incir

İncirli keki ıslatmak için:
1.5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı nescafe
2-4 yemek kaşığı toz şeker (miktarı tamamen zevke ve isteğe bağlıdır)

İncirli Kekin Muhallebisi için:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
3-4 yemek kaşığı un (kullandığınız malzemenin özüne bağlı olarak değişir katı olmasın, akıcı olmalı muhallebi)
1-2 yemek kaşığı nişasta (kullandığınız malzemenin özüne bağlı olarak değişir katı olmasın, akıcı olmalı muhallebi)
1 paket vanilya
1 paket toz krem şanti


Yapılışı:
Öncelikle kek malzemeleri sırasıyla karıştırılarak kek hazırlayın. Önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. 
Piştikten sonra kekin ilk sıcaklığını alın ve keki ıslatmak için hazırlanan  sos ile keki ıslatın. 
Bir kenarda da, orta ateşte tencereye alınan muhallebi malzemelerini karıştırmaya başlayın. Muhallebi biraz kıvam aldıktan sonra içine vanilyayı ekleyin ve karıştırın. En son ocaktan alınan muhallebinin içine toz krem şantiyi ekleyin ve iyice çırpıp krema haline getirin.

İlk sıcaklığı geçen muhallebiyi, suyunu iyice çeken incirli kekin üzerine dökün ve iyice yayın. Muhallebili incirli kek tarifini birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. 
Servis yaparken kek dilimleri üzerine biraz irice dövülmüş ceviz serpin çok hoş görünüyor.


Bu harika lezzeti hazırlamak için bence daha fazla beklemeyin.
Afiyet Olsun...




EV AÇMASI SU BÖREĞİ







Özellikle Bayramlarda ve tabi ki de çay saatlerine gelen misafirlerimize evde kendimiz el emeği ile açarak yaptığımız "Su Böreğinin" tadını hiç bir yerde bulamam ben...


Emeği çok, aşamaları fazla ve yorucu olduğu  düşünülebilir ama inanın istedikten sonra her şey kolay, çok da hızlı bir şekilde evde bir tepsi su böreği yapmak mümkün, bizzat uygulamasını evde yaşadığım için gönül rahatlığı ile bunu söyleyebilirim size.





Hamuru için: (1 tane beze başına, 1 adet yumurta kullanın o kadar...)
Yumurta
Un
Tuz

Haşlamak için:
Geniş tencerede kaynayan bol miktarda su

Ara Katlar için:
Eritilmiş Tereyağ 

İç Malzemesi için:
Beyaz Peynir
Kaşar Peyniri

Üstü için:
Eritilmiş Tereyağ 

Yapılışı:
Bezelere ayırdığınız hamurları tek tek açıp, yufka büyüklüğüne getirin. 
Her bir yufkayı tek tek, geniş bir tencerede kaynayan suda haşlayın ve sırasıyla tepsiye yerleştirin.




İstediğiniz kat sayısına ulaşabilirsiniz, tepsinizin büyüklüğüne, misafir sayınıza ve zevkinize bağlı...
Sadece bir kata ya da iki katta olacak şekilde iç malzeme koyabilirsiniz. 

İç malzemesini, beyaz peynirle birlikte rende kaşar peyniri de kullanarak hazırlayın, çok harika oluyor.




Her sefer ara katlarına eritilmiş tereyağ gezdirin.
Bu işlemleri yufkalar bitene kadar yapın.

NOT: En üst katındaki yufka için suda haşlama olmayacak. 

En üstüne tekrar eritilmiş tereyağ gezdirin ve güzelce sürün. 
Fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.




Kolay Gelsin:)))


Afiyetler Olsun...








ÇOK ÇEŞİTLİ SEBZE SALATASI




Selamlar,





İçerisinde bir çok sebzeyi barındıran bir başka sıra dışı salata tarifim var şimdi sırada, son derece doyurucu ve besleyici... Hafif ve sağlıklı beslenmeyi sevenler ve tabi ki herkes için idealdir...




Bu tarif tamamen evde kendi uydurmamız olan ve bugün sizler için sihirli yemek kutusundan çıkan enfes bir salata....







ÇOK ÇEŞİTLİ SEBZE SALATASI için Malzemeler:
Brokoli
Kabak
Karnabahar
Maş Fasulyesi
Kırmızı biber
Havuç
Maydanoz
Taze soğan
Marul
Dereotu
Fasulyesi
Beyaz Lahana
Kornişon Turşuluk
Salatalık
Fındık
Mantar
Zeytinyağı
Tuz
Nar





Bu salata ile, bir önceki tariflerim "Kısır" ve "Karalahanalı Bulgur Salatası"' aynı masayı süsleyerek bizim konuklarımıza farklı seçeneklerde bulunmuştu. Siz de bunu yapabilirsiniz bence.


Kolay Gelsin, Afiyet Olsun...







PIRASALI BÖREK







Merhabalar, 

Börek içlerine sebzelerin çok fazla yakıştığını düşünüyorum. "Pırasalı Börek" de benim favorilerilerim arasındadır...

 



Pırasanın ağızda nasıl dağıldığını ve börek içinin yumuşacık kıvamı ile ağızda nasıl eriyip gittiğini anlatamam size muhakkak denemelisiniz, eğer hala bu böreği denemediyseniz kesinlikle tavsiye ediyorum...

Görüntüsü bile mutfağa yönlenmenizi sağlayabilir...



Bu tarifin yapılışı, daha evvel sayfamda sizlerle paylaştığım "SULU BÖREK" - "SUYA ATILAN BÖREK" tarifimin yapılışı ile aynıdır, sadece iç malzemesi değişik, fakat lezzetindeki değişiklik, yapılışı kadar kelimelerle kolayca anlatılamaz, bunu denemelisiniz...

Malzemeler:
Hazır Yufka

Pırasa
Sıvı yağ
Pirinç
Kuş üzümü
Tuz
Baharatlar isteğe göre...

İç malzemesini; pırasaları yağda kavurarak yapın, harika oluyor, biraz pirinçle birlikte kavurun, kuş üzümü de çok yakışacaktır, tuz ilavesiyle birlikte hepsini kavurun, isteğe göre baharat eklemeyi unutmayın. 

Yapılışı; aynen yukarıda söylediğim gibi, "SULU BÖREK" - "SUYA ATILAN BÖREK" tarifimin yapılışı ile aynıdır.


Pırasalı Börek kesinlikle denenmeli:))


Kolay Gelsin, Afiyet Olsun...






SEBZELİ BULGUR






Yepyeni bir haftaya ve güne Merhabalar,


 
                                                                                                            


Sizlere "Kısır" tarifimi vermiştim  daha evvel, şimdi de sizlere son uygulamamız olan, "Bulgurlu, kuru domatesli ve kuru biberli çeşit bir salata" tarifimizin görüntüleri ve bunlar hakkında fikirler vereceğim...

Yandaki resimde Kısırın yanında gördüğünüz "Çeşit Salata"...


Bahsettiğim bu salata oldukça yeni bir uygulama, kısıra çok benzemekle birlikte lezzeti çok farklı ve gayet hafif sağlıklı bir salata, hatta hafif bir yemek... Aslında, buna salata dedim ben ama pilav tarzında hazırlanan bir yemek olarak da kabul edilebilir ve yemek sofralarında sunum yapılabilir...

"Karalahanalı Bulgur Salatası" ya da "Karalahanalı Bulgur Aşı" da diyebiliriz. İçerisinde bir çok sebzeyi barındıran bu salata, son derece doyurucu ve besleyici de aynı zamanda.

Resimlerde de görebildiğiniz gibi, İnce Bulgurla yapılan iki farklı tarif ve iki farklı lezzet yan yana...


Hani hep aynı şeyleri yapmaktan şikayet ettiğiniz anlar olur ya işte, bu gibi durumlarda misafirlerinize sunabileceğiniz çok farklı sıra dışı fikirlerimizden biridir bu da...
Emin olun siz de sevdikleriniz de buna bayılacak...


Kısıra birçok malzemenin eşlik edebileceğinden bahsetmiştim daha evvel, Kısır tarifi paylaşımımda. İşte bu çeşitli malzemelerden biri neden karalahana olmasın ki... 

Deneyin ne kadar yakıştığını göreceksiniz...

Malzemeler:
Kısırlık Bulgur
Soğan
Sıvıyağ
Etli Kırmızı Biber
Kırmızı Biber Kurusu
Domates Kurusu
Karalahana
Tuz
Karabiber
Pulbiber
İsteğe Bağlı olarak; turşuluklar, mısır, maydanoz, dereotu kullanılabilir...

Yapılışı:
Normal bir pilav yapımı gibi; önce yağ ve soğanın, ardından karalahananın ve sırasıyla diğer malzemelerin birlikte kavrulması ve daha sonra da ıslatılmış ve kabartılmış kısırlık ince bulgurla buluşturulması işlemi ile hazırlanır. 
İçerisine yukarıda verdiğim malzemeler ve çok daha fazlası katılabilir zevkinize göre. Ben bu tarz salata ve yemeklere bayılıyorum, bunu da gerçekten ilk kez yedim ve çok beğendim.
Farklı bir fikir ve farklı bir lezzet, hatta diyet menülerinde bulunduğunu söyleyenleri bile duydum, oldukça sağlıklı ve hafif, denemenizi öneririm...





Kolay Gelsin, Afiyet Olsun...