22 Aralık 2015 Salı

Cevizli Islak Kurabiye Tatlısı






Merhabalar,


Daha evvel tarifini verdiğim harika bir lezzet, "İçi Cevizli Tatlı" şerbetli bir tatlı aslında, ama rahatlıkla çay saatlerinizde ve kahvenin yanına çıkarabileceğiniz kıvamda bir lezzet demiştim. Şerbet miktarını tamamen isteğinize göre ayarlayabilir ve az şerbetli yani sadece ıslatılmış olarak da bu tatlıyı hazırlayabilirsiniz de demiştim. Hem çok hafif hem de çok daha farklı bir sonuç oluyor inanın...

Hamuru için Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı erimiş tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
2 yemek kaşığı toz şeker (hem lezzet açısından hem de tatlılarımızın kırmızı kırmızı nar gibi olması için)

İç Malzeme için:
1 yumurta beyazı
3 yemek kaşığı şeker
1 kase ceviz içi (isteğe göre miktar arttırılabilir)

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu

Yapılışı:
Hamuru yumuşak bir kıvamda hazırlayın. Zaten malzemelere bakarsanız temel malzemesi yağ olduğundan bir hayli yumuşak olacaktır.
İç malzemesini de bir kapta karıştırarak hazırlayın.
Şerbetini de kenarda kaynatın, kenara alın ki soğusun.

Hamurdan küçük toplar kopararak biraz elinizle açın, içine cevizli iç malzemesinden 1 kaşık kadar göz kararınca koyun ve kapatın. Burada hamuru kapatma ve tepsiye dizme işlemi önemli.
Hamura iç malzemeyi koyduktan sonra ikiye katlar gibi uçlarını birleştirin, açık kalmamasına dikkat edin ki pişince ve ardından da şerbetini verince içi çıkmasın:)) Mekik şeklinde olmalı ve uç kısmı yani kapatılan dudak kısmı alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
Fırına verin, kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca sıcak sıcak, hazırlanan ve soğumaya bırakılan şerbeti ile buluşturun. Yani, tatlı sıcak, şerbet soğuk olacak.
Şerbeti sadece tatlıları ıslatmak için kullanın. Yani, bir önceki şerbetli tatlı tarifinden farkı bunun, şerbetli değil de sadece ıslak olmasıdır. Aynen resimde görüldüğü gibi...



 




Afiyet Olsun...







Pırasalı ve Peynirli Börek





Merhabalar,

Nefis Suya Atılan Börek tariflerimizden Patatesli olanının tarifinden bahsetmiştim sizlere daha evvel, bugün de, Pırasalı ve Peynirli olanları aynı anda yapalım...



Malzemeler:
Yufka
Sıvı yağ + su karışımı
Pırasalı Harç
Peynirli Harç
Yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
Haşhaş

Yapılışı:
Hazır yufkayı tezgaha serin, üzerine sıvı yağ ve su karışımı sürün, ikinci yufkayı da üzerine serin, dilim dilim kesin. 

1. İç malzemesini; pırasaları yağda kavurarak yapın, harika oluyor, biraz pirinçle birlikte kavurun, kuş üzümü de çok yakışacaktır, tuz ilavesiyle birlikte hepsini kavurun, isteğe göre baharat eklemeyi unutmayın. 
2. İç malzemesini; dilediğiniz gibi peynirli bir karışım hazırlayın. Maydanoz da kullanabilirsiniz.

İç harçlarından her dilime koyun ve sıkı olmayacak şekilde hafif gevşek olacak şekilde sarın.

 

Her birini su dolu kaseye batırıp çıkarın ve tepsiye dizin.


  
Sonra üzerine yumurta sarısı sürün.


Üzerine isteğe göre, çörek otu, susam, haşhaş serpin.


Fırına verin,


ve üzeri kızarana kadar pişirin.


Bu şekilde şişip yükseldiklerini göreceksiniz siz de...




PIRASALI VE PEYNİRLİ NEFİS YUMUŞACIK BÖREKLERİMİZ HAZIR...





AFİYET OLSUN...




ZEYTİNYAĞLI SÜPER SALATA






Merhabalar,                                                                                                                             Meyve ve Sebzelerin Muhteşem Buluşması... BOMBA GİBİ, SÜPER ZEYTİNYAĞLI SALATA... 
Bunu daha evvel kimsenin denediğini düşünmüyorum açıkcası, bizim mutfaktaki son icatlardan biri diyebiliriz buna, sizlerle de paylaşmak istiyorum ki vakit kaybetmeden deneyin, HARİKA, OLAĞAN ÜSTÜ BİR LEZZET...





Çok kolay ve pratik bir tarif, aslında aynen salata yapar gibi ne varsa bu verdiğim malzemelerden elinizde, hepsini karıştırıp zeytinyağlı sos ile buluşturmanız ve kendi damağınıza uygun olarak servis etmeniz yeterli, görüntüsünden de anlaşılacağı üzere çok farklı ve çok ÖZEL:)))


Malzemeler:
Brüksel lahanası
Kabak
Brokoli
Karnabahar
Salatalık
Kornişon Turşu
Haşlanmış Mısır Taneleri
Nar Taneleri
Maydanoz
Nane
Tuz
Nar Ekşisi
Zeytinyağı
Haşlanmış Kuru Fasulye
Etli Kırmızı Biber / Közlenmiş Kırmızı Biber
Taze Soğan



 



Kolay Gelsin,  Afiyet Olsun...





SODALI ÇITIR BÖREK






Selamlar, Hayırlı Kandiller Hepinize...

Güzel bir börek yapalım istedim bugün bir de, akşama taze demlenmiş çayımızın yanında çıtır çıtır, kokusu ve lezzetiyle bizi bizden alacak, "SODALI ÇITIR BÖREK"...

Malzemeler:
4 adet yufka

Ara Katı Sosu için:1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 şişe sade soda

İç Malzeme:
1 kase yağlı peynir 

1 kase lor peyniri
1 kase kaşar peyniri -İsteğe bağlı 
1 çay kaşığı pul biber
Maydanoz - İsteğe bağlı 

NOT: Bu böreği dilediğiniz iç malzemeyle hazırlayabilirsiniz. Pırasalı ve Ispanaklı ŞAHANEE oluyor, deneyin!!!

Üst Sosu için:1 yumurta 
1 yemek kaşığı yoğurt

Üzerinin Süsü için:  
Çörek otu
Haşhaş -İsteğe bağlı 
Susam -İsteğe bağlı 

Hazırlanışı:Sos için; sıvıyağ, süt, yoğurt, soda ve yumurtayı bir kapta güzelde çırpın. 

Kullanacağınız tepsinin altını yağlayıp, 1 adet yufkayı serip hazırladığınız sostan üzerine güzelce gezdirin. Diğer yufkayı elimizle parçalara bölüp tepsiye gelişi güzel yerleştirin, tekrar sostan dökün. 
Sonra  güzelce harmanladığınız iç harçtan yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkaları da aynı işlemlerden geçirin. Yufkaların dizimi ve iç harç yerleştirme işlemi tamamlandığında, en son, üzerine yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı yoğurdu karıştırıp böreğin üzerine sürün. 
Haşhaş/susam/çörek otunu döktükten sonra, önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarana dek pişirin. 






NOT: Böreğinizi fırına dilimledikten sonra vermenizi öneririm, bu yolla böreğinizin fırından çıkınca hacimli bir şekilde kalmasını sağlayabilirsiniz. Keserken kabarmış haldeki böreğinizi söndürmemiş ve ezmemiş olursunuz.




AFİYET OLSUN...

PEKMEZLİ VE KURU YEMİŞLİ HELVA TOPLARI









Selamlar, Hayırlı Kandiller Hepinize...

Bu özel güne özel en klasik tariflerden biri de "HELVA"'dır hiç şüphesiz. Kandil akşamları kokusuyla şenlendirir tüm evleri, çeşitli helva tarifleri.

Bu gün "Pekmezli ve Kuru yemişli Helva Topları" yapalım...Çok farklı ve denemediğiniz bir tarif olabilir bu hemen deneyin içine kattığımız yemişler ne kadar şahane bir lezzet ortaya çıkaracak inanamayacaksınız.

Helva için Malzemeler:
14 yemek kaşığı un
250 gr. tereyağ
125 gr. kaymak/ya da sadece süt de kullanabilirsiniz.
1,5 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
1 fincan pekmez
1,5 su bardağı süt
Ceviz
Fındık
Badem
Ay Çekirdeği içi


Yapılışı:
Unu, yağı ve kaymağı sabırla ve özenle kavurarak başlayalım işe. Kuru yemişleri de ilave ederek karıştırmaya devam edin. Pembeleşinceye kadar kavurun.
Şekeri, sütü, yumurta sarısını ve pekmezi ayrı bir yerde pişirmeden karıştır.
Sonra, kavrulan un karışımının üzerine bu sosu ekleyerek bir süre daha birlikte pişirmeye devam edin.
Piştikten sonra ister tepsiye serin, üzerine basa basa düzleyin ve dilim dilim keserek servis edin.
İster de benim gibi şeklide görüldüğü üzere dilediğiniz şekillerde ve süslemelerle servis edin.



                   



Tatlınız dinlendikten sonra, sunum yapabilirsiniz. Kahve ile birlikte harika olduğunu söylemeden geçemem:))




Afiyet Olsun...

ISLAK KARA KIZ KEKİ





Selamlar, Hayırlı Kandiller Hepinize...

Bu özel günde Özel tariflerle sizlerle birlikteyim. Kutu kutu yaş kek... Muhteşem tadıyla ve rengiyle kakaolu ıslak ıslak bir kekin de lezzeti başkadır ama:))
İşte "ISLAK KARA KIZ"...




Kek için Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 kabartma tozu
1 vanilya
3 yemek kaşığı kakao

Sosu için Malzemeler:

2,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

Kek harcını hazırlayıp fırında pişirin. Sosu için gereken malzemeleri de tencerede karıştırarak pişirin.
Kek fırından çıkınca hafif soğumaya alın havalandırın. Dilimlere ayırın ve üzerine güzelce sosu gezdirin. Harika bir lezzet emin olun ve hemen deneyin:))

Afiyet Olsun...















PATATESLİ ŞİŞKİN POĞAÇA








Selamlar, Hayırlı Kandiller Hepinize...
Bugün sizler için seçtiğim tarifler arasında, son derece kolay, pratik ve lezzetli poğaçalar var, bu özel günde yumuşacık poğaçalar hazırlamak istersiniz diye düşündüm."Patatesli Poğaçalar"...

Malzemeler:
250 gr. tereyağ
1 su bardağı ılık süt
1,5 yemek kaşığı maya
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
Aldığı kadar ılık su (çok az ihtiyaç olabilir)

İç Malzeme için:
3 adet orta boy patates
Soğan
Sıvıyağ
Salça
Pulbiber
Karabiber
Tuz





Hazırlanışı:
Haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da ezin. Soğan ve yağı kavururken salça ve patatesleri de ilave ederek kavurmaya devam edin. Baharatları da zevke göre katın. Güzelce karıştırın.



Hamur için gereken malzemelerin tümünü birlikte yoğurun. Hamuru yumuşak kıvamlı hazırlayın ve buzdolabında 45 dk. dinlendirin. İyice dinlenen, mayalanan hamurla çalışmaya başlayabilirsiniz.



Dinlendirdikten sonra, hamura iç malzemeden koyup şekil verin (yuvarlak toplar, oval şekiller,....isteğe göre değişebilir).



Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam ile süsleyin. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.



Afiyet Olsun...