23 Aralık 2015 Çarşamba

SÜTLÜ İRMİK HELVASI







Merhabalar,

İrmik Helvası da, her evde kokusu mutlaka çıkan ve her annenin kendince uyguladığı bir tariftir.
Bu da benim annemin özeli:)))

 


Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
100 gr. tereyağı (Biraz sıvı yağ ekleyebilirsiniz yani tereyağ + sıvı yağ karışımı olarak kullanmanız güzel bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır)
1 su bardağı kadar kuru yemiş: İsteğe göre; Badem, Ceviz, Fındık, Fıstık, Dolmalık fıstık...

NOT: Kombinasyon tamamen sizin damak tadınıza bağlı. Toplamda 1 su bardağı kadar kuru yemiş yeterlidir.
NOT: Tamamen su ya da tamamen süt olarak da kullanabilirsiniz, benim tarifimde verdiğim gibi yarı yarıya da kullanabilirsiniz (Bu şekilde daha lezziz oluyor bence). 

Yapılışı:
Teflon tencereye yağı koyun, eritin ve yağı yakmadan irmiği de ekleyerek tahta kaşıkla karıştıra karıştıra kavurun (dakikalarca güzelce karıştırmaya devam...). Ardından kuru yemişleri de ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Pembeleşip rengini bulunca su ve süt karışımı ile hazırlanan şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın.
Birkaç dakika ocakta karıştırmaya devam edin. Sonra kapatın altını 15 dakika kadar dinlesin.

Resimlerinden de anlaşılacağı üzere nefis bir kıvamı ve görüntüsü var. Tadı da en az görüntüsü kadar şahane, emin olun.





Not: Kuru yemiş olarak, Ay Çekirdeği içi çok farklı bir tat veriyor, dışarıdan bakıldığında da harika bir hava veriyor.








KOLAY GELSİN, AFİYETLER OLSUN...




ALİ NAZİK






Merhabalar Herkese...


"ALİ NAZİK" tarifini evinde uygulamayan var mıdır? Kalmasın da bence, herkes bu zevki tatmalı diye düşünüyorum ve bugün sizlerle bu tarifi paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:
Patlıcan
Sıvıyağ
Zeytinyağ
Kıyma
Soğan
Sarımsak
Yoğurt
Pulbiber
Karabiber
Maydanoz
Tuz

Yapılışı:
Patlıcanları közleyin. Közlenmiş patlıcanları soyun ve ezin.
Ezilmiş patlıcanlara tuz ve sarımsak ekleyin ve güzelce karıştırın.
Servis edilecek tabağa/tepsiye/borcama bu karışımı alın.



 


Ayrı bir kapta, yoğurt ve zeytinyağı  karıştırın, patlıcan karışımının üzerine yoğurdu dökün, iyice karıştırın ve bu harcı tepsiye serip üzerini düzleyin.



 



 


Sonra Kıyma Harcını Hazırlayın;
Yağda soğan, sarımsak ve kıymayı kavurun. Tuzunu ve baharatlarını atın. En son ince kıyım maydanoz ilave edin. 

                        


Kıyma harcını ılıkken hazırladığınız yoğurtlu köz patlıcan karışımının üzerine dökün ve güzelce eşit olarak yayın.





Şahane görüntüsü ve lezzetiyle tüm misafirleriniz bayılacak... Servis edebilirsiniz...






AFİYET OLSUN...





TANE KIYMALI TARHANA ÇORBASI










Merhabalar,

Mis kokulu yöresel ev yapımı TARHANA ÇORBAMIZIN farklı bir denemesi...


"TANE KIYMALI TARHANA ÇORBASI"




Malzemeler:
2 yemek kaşığı ev yapımı toz çorbalık tarhana
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı salça
1 adet orta boy soğan
Et suyu/Tavuk suyu/Su
Kırmızı  Pulbiber
Kuru nane
Sarımsak
Tuz
Kıyma


Yapılışı:
Bir tencereye yağı alın ve eritin, kıymayı ekleyin ve kavurun, salçayı da ilave ederek kavurmaya devam edin, sarımsak ekleyin, suyunu (damak tadına göre tercih sizin) verin, bütün halde soğanı da atın ve kaynatın.
Bir kasede toz çorbalığı su ile açın, karıştırın, iyice eritin. Sonra sulandırdığınız tarhanayı kısık ateşte kaynayan tencereye yavaş yavaş ilave edin. Karıştırmaya devam edin, bir taşım kaynatın. 
En son tuzunu ve nanesini katın. Pul biberi de zevke bağlı olarak ilave edin.1-2 dk. kaynatıp, altını kapatın.


NOT: Bu tarifi annem top top minik misket köfteli yapıyordu, bu sefer de bu şekilde tane tane bulgur bulgur olacak şekilde kıymalı hazırladık. Sonuç gayet başarılı, mutlaka deneyin...





Tüm ailenizle birlikte gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz, harika kokusuyla besleyici ve sağlıklı ev yapımı doğal çorbamız hazır.


AFİYET OLSUN...