24 Aralık 2015 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ






Merhabalar,

Son derece sağlıklı, şifa deposu, özellikle kış aylarında tüketmemiz gereken ve enfes tadıyla benim gönlümü fetheden bir lezzet, ENFESSSSSS "ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ".





Yapılışının çok önemli olduğuna inanırım, çünkü lezzeti yapılış tarzına bağlı olarak çok fazla değişkenlik gösteriyor. Hazırlarken dikkat edilecek ince ayrıntılar, bu yemeğin lezzetindeki sırrıdır.

Geçekten hazırlanışı çok ama çok kolay bir yemek, tüm malzemeyi çiğden koyup pişirdiğiniz, çok kolay, kısa zaman alan ama, ÇOOOOK HARİKA BİR LEZZET.....





Malzemeler:
Kereviz
Arpacık Soğan
Patates
Havuç
Zeytinyağ
Tuz
Un
Su
Bezelye
Dereotu
Kereviz Sapı
Limon suyu


Yapılışı:

Kerevizleri ayıklayın, yıkayın iyice, güzelce kenarlarını traşlayarak yuvalayın. Burada güzel bir şekil vermek çok önemli. Kararmaması için üzerine limon sıkın bolca. Alçak yani kısa boylu bir tencereye yerleştirin bunları.

Şimdi sırayla çiğden;
Arpacık soğanları
Doğranmış havuçları
Elma dilimi şeklinde doğradığınız patatesleri
Haşlanmış bezelyeleri kerevizlerin üzerine serin, düzgünce yerleştirin.

Üzerine sosu için; Bu sos kerevizi özel kılan ve tadını sıra dışına çıkaran harika bir yöntemdir.
Limon suyu, un, tuz karışımı hazırlayın ve tenceredeki sebzelerin üzerine güzelce gezdirin.

En son, 1/2 çay bardağı kadar zeytin yağını gezdirin üzerine ve 1 çay bardağı kadar da su ilave ederek ocağa alın, kaynamaya başladığı anda kısık ateşte pişmeye bırakın.

      

Piştikten sonra altını kapatınca üzerini kereviz sapları ve dereotu ile süsleyin.

Sonra soğuyup biraz dinlensin ve servise hazır.......... 


 


 BU TARZDAKİ BİR PORSİYON KEREVİZ YEMEĞİNE 
KİMSE HAYIR DİYEMEZ ARTIK:))))) 





AFİYET OLSUN...


ODUN ATEŞİNDE PATATES






Selamlar,
Hepinize Güzel ve Sıcak Günler Dilerim...

Soğuk kış günlerinde eğer varsa tabi ki, bir odun sobasının üzerinde yapabileceğiniz ve keyifli dakikalar geçirebileceğiniz çok özel tarifler vardır:

  • Kestane Patlatma
  • Külde/Közde Patates 
  • Nohut Kavurma - Leblebi Kavurma
  • Ekmek Kızartmak
.................... gibi daha bir sürü çeşit................


İŞTE BUNLARDAN BİRİSİ - "SOBA ÜZERİNDE PATATES"

BU ŞEKİLDE HAZIRLADIĞINIZ PATATESLERLE EVDE KUMPİR YAPMAK BİLE MÜMKÜN...

İçi pişince kumlu kumlu, kristal gibi bir dokuda patatesler oluyor ve bunu nasıl değerlendirmek isterseniz artık size kalmış. Ben her türlüsüne, odun ateşinde pişmenin verdiği o kokusu ve lezzetine bayılıyorum.


MUTLAKA BU TADI ALIN DERİM...

AÇIK PİZZA POĞAÇALAR






Selamlar,

Bugün sizlere, herkesin evinde hazırladığı mayalı poğaça ya da açma hamurlarından (hatta bu tarif ekmek hamurlarından bile yapılabilir) nasıl farklı tatlar çıkarabileceğiniz konusunda bir fikir vereceğim.


"POĞAÇANIN PİZZA FORMU - AÇIK POĞAÇALAR"...


Bu açık görünümlü açma poğaçalar, pizza gibi bir hava yaratıyor sunum esnasında.
Şekil olarak farklı ve bu değişiklik poğaçanın lezzetine de yansıyor kesinlikle, çay saatleri dışında yemek sofralarında bile servis edilebiliyor...



Hamuru için:
Aynen "POĞAÇA-AÇMA-YAĞLI BİR EKMEK/GÖZLEME HAMURU"...


İç Malzemesi:
İsteğe ve damak zevkine göre değişebilir, peynirli, patatesli, kıymalı veya aynen minik pizza hazırlar gibi salam-sucuk-sosis-kaşar gibi malzemelerle hazırlanabilir.


Yapılışı:
Hamurdan toplar koparın, yuvarlaklar halinde biraz biraz açın ve ortasına malzeme koymak için hazırlık yapın.



Sonra iç malzemeyi ortasına yerleştirin.
Kenarlarına yumurta sarısı sürün. Fırına verin.

Not: İç malzemenize uygun olarak kenar süsü için; susam, çörek otu veya haşhaş kullanabilirsiniz.

Not: Kenarlarından anlayabilir ve pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz, nar gibi kızarana kadar pişirin.


HER ÇEŞİDİ İLE NEFİS LEZZETLER YAKALAYABİLİR VE FARKLI SUNUMLARLA HAZIRLANABİLİR....


KIYMALI

SOSİSLİ

PEYNİRLİ



AFİYET OLSUN...

EV YAPIMI KAZANDİBİ






Merhabalar,


SÜTLÜ TATLILARIN KRALI/KRALİÇESİ:))) AŞAMA AŞAMA, TAMAMEN GERÇEK:)))) 
EV ve EL YAPIMI KAZANDİBİ...


                                        


Malzemeler:
1 litre süt
1 çay bardağı pirinç unu
1 çay bardağı nişastası (mısır/buğday)
1 su bardağı şeker
Tepsiyi kaplamak için margarin ve pudra şekeri

Yapılışı:
Tepsinin her tarafına margarin sürün, süzgeçle pudra şekerini serpin, her tarafı kaplansın.






Tencereye muhallebi için malzemeleri alın, orta ateşte sürekli karıştırarak pişin. 



Kaynadığında altını kapatın ve muhallebiden 4-5 kaşık kadar alıp tepsiye dökün, ocağımızın orta ateşli yerine alın, 




üzerindeki muhallebiyi spatula yardımıyla muhallebiyi bir yerden bir yere aktararak dibini yakın ve her tarafın eşit şekilde yandığından emin olun (Resimlerdeki gibi). 






Tenceredeki muhallebiyi tekrar ocağın üzerine alın, kaynadığı zaman tepsiye muhallebinin kalanını dökün.
Tezgaha soğuk su dökün veya çok ıslak havlunun üzerinde tepsiyi soğutun. 
Soğuyunca ıslattığınız spatula ile kesin, kestiğimiz parçaları yine ıslattığınız spatula ile rulo yapın.


ÇOK ZEVKLİ DEĞİL Mİ, YAPARKEN AYRI TADARKEN AYRI ZEVK DUYACAKSINIZ.
SİZLER DE DENEYİN....







AFİYET OLSUN...