29 Ocak 2016 Cuma

ÇOK AMAÇLI KOLAY ATIŞTIRMALIK "BUĞDAY"




Merhabalar,

Bugün sizlerle hem geleneksel hem de farklı şekillerde sunumu yapılabilen bir tarif paylaşmak istedim. Son derece keyifli bir hikayesi de var...

"DİŞ BUĞDAYI"




Bebeklerin ilk dişi çıktığında bunu kutlamak için pişirilir BUĞDAY. Dişlerin sağlam ve düzgün olması dileğiyle yenirmiş aslında. Diş Buğdayı için toplanılan günlerde çeşitli hazırlıklar yapılır ve gelen konuklar bebeğe hediyeler getirir. Bebeğe espri yüklü çeşitli testler yapılır. Evin sahibi yani anne, bir tepsiye çeşitli alet ve malzemeler (makas, kalem, kaşık, tarak, anahtar, oyuncak,.....) koyar. Bebeğin seçtiği nesneye göre çeşitli yorumlar yapılır, ilerde bebeğin neye ilgisi daha fazla olacak diye. Böylece, güzel bir anı kalır geriye...

Bunun dışında, özellikle de kış aylarında atıştırmalık olarak da yenilebilir, ki biz ailecek bir bebek diş çıkarsın diye beklemeyiz:)). Çeşitli şekillerde de sunumu mümkündür. Dileyen haşlanmış buğdayın içine şeker, dileyen de tuz serper. Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerle tüketimi yaygındır.

Malzemeler:
Buğday 
Nohut (nohut da yakışıyor ama olmasa da olur, sade de yapılabiliyor)

Süslemek için:
Fındık, Fıstık, Badem, Ceviz, Toz şeker

Yapılışı:
Bir gece önceden buğdayı ve nohutu ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
Ertesi gün akşamdan ıslatılmış nohutları yıkayın ve bol suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. haşlandıktan sonra suyunu süzün.
Yine bir gece önceden ıslatılmış buğdayı da haşlayın ve bunları buluşturun.
Buğday hazır... Geriye kalan tek şey servis ederken dilediğimiz gibi süslemek ve tatlandırmak.

Servis ederken;
Önce toz şekeri üzerine serpin. Sonra üzerine kuru yemişleri (istediğiniz çeşitleri kullanabilirsiniz hepsi olacak diye bir şart yok) parçalayarak ekleyin. Ya da bütün bütün de kullanabilirsiniz sizin damak zevkinize kalmış. Çayla birlikte bile servisi yapılabilir.



Ben, fazla şeker tadını sevmediğim için, buğdayı şeker ilave etmeden sade olarak tüketiyorum. Bir de farklı lezzetleri sevdiğimden, üzerine tahin gezdirip, haşhaş serperek tüketmesini de çok seviyorum. Bu da benden farklı bir öneridir:))) Bugün sizlerle, klasik şekerli ve yemişli olanın dışında, benim hazırladığım bu farklı sunumun resmini paylaşmak istedim, kuru yemişleri de yanında bütün bütün tüketiyorum.:)))










AFİYET OLSUN...


8 yorum:

  1. Fulyacim haklisin dis budayi icin beklesek bu güzel atistirmaliktan uzun süre mahrum kalirdik.ailecek toplanincada cok keyifli oluyo eline salik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, sevdiklerinizle toplanınca bunu birlikte yemenin tadı ve keyfi de katlanıyor:))
      Sevgiler...

      Sil
  2. güzel adetlerimizi hatırlamak ne kadar güzel.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu benim de gerçekten hoşuma gidiyor. Teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir lezzettir. Buğdayı haşlayıp üzerine şeker döküp yemeyi de çok severim. Ellerinize sağlık.

    Blogumu ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederim. www.sanskapiyicalarsa.blogspot.com
    İade-i ziyarete geldim :) Sizin izleyiciniz oldum, siz de beni izlerseniz çok mutlu olurum, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de teşekkür ederim. Keyifli ve hoş paylaşımlar dileğiyle:))

      Sil
  4. Diş buğdayına çocuklar da büyükler de bayılıyorlar. Yeğenim tatlı sevmediği için ona yoğurtla karıştırıp veriyoruz, tadına bayılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper olur:)))
      Gerçekten yemiş gibi bir şey...
      Küçük büyük herkesin damak tadına uyabilir.

      Sil