29 Ocak 2016 Cuma

ÇOK AMAÇLI KOLAY ATIŞTIRMALIK "BUĞDAY"




Merhabalar,

Bugün sizlerle hem geleneksel hem de farklı şekillerde sunumu yapılabilen bir tarif paylaşmak istedim. Son derece keyifli bir hikayesi de var...

"DİŞ BUĞDAYI"




Bebeklerin ilk dişi çıktığında bunu kutlamak için pişirilir BUĞDAY. Dişlerin sağlam ve düzgün olması dileğiyle yenirmiş aslında. Diş Buğdayı için toplanılan günlerde çeşitli hazırlıklar yapılır ve gelen konuklar bebeğe hediyeler getirir. Bebeğe espri yüklü çeşitli testler yapılır. Evin sahibi yani anne, bir tepsiye çeşitli alet ve malzemeler (makas, kalem, kaşık, tarak, anahtar, oyuncak,.....) koyar. Bebeğin seçtiği nesneye göre çeşitli yorumlar yapılır, ilerde bebeğin neye ilgisi daha fazla olacak diye. Böylece, güzel bir anı kalır geriye...

Bunun dışında, özellikle de kış aylarında atıştırmalık olarak da yenilebilir, ki biz ailecek bir bebek diş çıkarsın diye beklemeyiz:)). Çeşitli şekillerde de sunumu mümkündür. Dileyen haşlanmış buğdayın içine şeker, dileyen de tuz serper. Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerle tüketimi yaygındır.

Malzemeler:
Buğday 
Nohut (nohut da yakışıyor ama olmasa da olur, sade de yapılabiliyor)

Süslemek için:
Fındık, Fıstık, Badem, Ceviz, Toz şeker

Yapılışı:
Bir gece önceden buğdayı ve nohutu ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
Ertesi gün akşamdan ıslatılmış nohutları yıkayın ve bol suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. haşlandıktan sonra suyunu süzün.
Yine bir gece önceden ıslatılmış buğdayı da haşlayın ve bunları buluşturun.
Buğday hazır... Geriye kalan tek şey servis ederken dilediğimiz gibi süslemek ve tatlandırmak.

Servis ederken;
Önce toz şekeri üzerine serpin. Sonra üzerine kuru yemişleri (istediğiniz çeşitleri kullanabilirsiniz hepsi olacak diye bir şart yok) parçalayarak ekleyin. Ya da bütün bütün de kullanabilirsiniz sizin damak zevkinize kalmış. Çayla birlikte bile servisi yapılabilir.



Ben, fazla şeker tadını sevmediğim için, buğdayı şeker ilave etmeden sade olarak tüketiyorum. Bir de farklı lezzetleri sevdiğimden, üzerine tahin gezdirip, haşhaş serperek tüketmesini de çok seviyorum. Bu da benden farklı bir öneridir:))) Bugün sizlerle, klasik şekerli ve yemişli olanın dışında, benim hazırladığım bu farklı sunumun resmini paylaşmak istedim, kuru yemişleri de yanında bütün bütün tüketiyorum.:)))










AFİYET OLSUN...


DOĞAL KARIŞIK MEYVE SUYU








Merhabalar, 

Hazır ve katkılı gıdalardan elimizden geldiği kadar tabi ki:) uzak kalmamız gereken şu dönemde ve özellikle de böyle kış aylarında vitamin kaynağı olarak tüketebileceğimiz, son derece sağlıklı, dilediğimiz lezzette ve her zevke uygun, "EV YAPIMI DOĞAL KARIŞIK MEYVE SUYU"...




Malzemeler:
Kuru ve taze elma (şu an ikisi de vardı)
Kuru kayısı
Kuru erik
Kuru üzüm 
Kuru şeftali
Armut 
Ayva
Lezzeti ve harika aroması için bir kaç dilim muz 
Kuşburnu
Tarçın kabuğu
Karanfil
Şeker

Hazırlanışı:
Mevsimine göre  taze ya da kurutulmuş meyveler kullanabilirsiniz. Biz burada her ikisini de kullandık. 
Meyveleri damak tadına uygun şekilde şeker ilavesi ile birlikte bir tencerede kaynatın. Tüm yapmanız gereken bu. 









İçerisine tarçın kabuğu ve karanfil taneleri ilave etmeniz tadına tat katacak ufak dokunuşlar olacaktır.






SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM, AFİYET OLSUN...