5 Şubat 2016 Cuma

İKİ KATLI SÜTLÜ TATLI






Merhabalar,

Bugün sizlere çok klasik ama lezzetli, çok hafif ve tatlı krizlerini güzelce bastıracak ev yapımı sağlıklı bir tatlı/pasta tarifi vereceğim. Buna yalancı tavuk göğsü diyenler de var.






Benim tarifimin ismi ise, "İKİ KATLI SÜTLÜ TATLI" ya da  "İKİ RENKLİ SÜTLÜ PASTA" da diyebiliriz...

Bunun sebebini malzemelerden anlayacaksınız diye düşünüyorum:)))





Beyaz renkli vanilyalı muhallebi için Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 vanilya
2 yemek kaşığı tere yağı (ben margarin kullanmamaya özen gösteriyorum)

Siyah renkli kakaolu sos için Malzemeler: 
(Üstünün sosu az miktarda hazırlandığı için ve tamamen o an ki el ayarıyla yapılmış olduğundan, bunun ölçüsü sizin yapmak istediğiniz kadar olabilir)
Süt
Kakao
Toz şeker
Buğday nişastası

Taban için:
Kadayıf parçaları
Ceviz, fıstık, fındık parçaları
Hindistan cevizi

Üzerinin süsü için:
Ceviz parçaları (istediğiniz kuru yemişler eklenebilir)
Hindistan cevizi

Yapılışı:
Pastamızın ya da tatlımızın tabanı için, benim tariflerimde çok sık rastlamış olmalısınız, neredeyse tüm sütlü tatlı tariflerimde kullandığım özel bir karışım vardır...Kavrulmuş kadayıf parçaları, hindistan cevizi ve ceviz, fıstık, fındık parçalarından oluşan bir karışımı, tatlının tabanına serin (incecik bir tabaka yeterli).

Sonra, ilk kat için beyaz muhallebiyi hazırlayın, dökün, bu biraz soğurken,üstünün sosunu da hazırlayın. Sonrasında sosu tatlının üzerine dökün.





Ceviz parçaları ve hindistan cevizi ile süsleyerek tatlıyı servise hazır hale getirin.





Soğuyan tatlımızı dolaba kaldırıp dinlenmeye alalım. Tatlılar dolapta dinlendikçe lezzetleri artıyor. Eğer mümkünse, bir gün evvelden hazırlayıp ertesi günü servis edin. Böylece dinlenen tatlılar daha enfes oluyor...




Benim dilimlemiş olduğum tatlım, bir fincan kahve ve yanında kuş lokumu ile sunumu da böyle:)))





AFİYET OLSUN....




Sihirli Yemek Kutusu' ndan Püf Noktalı Bilgilere Devam...







Merhabalar,

"PÜFFF NOKTASININ HİKAYESİ" ni de sizlerle yeni paylaştım madem, Mutfakta işimizi kolaylaştıracak bilgilere ve minik ip uçlarına devam edelim istedim...


Bu gün de, "SİHİRLİ YEMEK KUTUSU'NDAN" sizler için seçtiklerim:

*Pasta, kek ya da kurabiyeler için hazırlanan çikolata soslarına en son aşamada, tereyağ ilave edip sıkı bir şekilde krema haline gelene kadar çırpın. Görüntüsünün ne kadar ışıl ışıl parlak ve lezzetinin ne kadar şahane bir hale geldiğini göreceksiniz.






*Tuzlu kurabiyeler yaparken, pastane kurabiyelerinin o farklı tat ve aromasını yakalamak için mahlep kullanabilirsiniz.





*Bu günlük son olarak size hatırlatmak istediğim, Tatlı tariflerinizde her ne olursa olsun kek, pasta, sütlü tatlılar,.. bir fiske tuz kullanmayı unutmayın.





KOLAY GELSİN.


DEVAMINDA BULUŞMAK DİLEĞİYLE SEVGİLER...








PÜFFF NOKTASININ HİKAYESİ





Herkese Selamlar,

Dilimize yerleşen ve sık kullandığımız deyimlerin geçmişteki güzel hikayelerini öğrenmek çok hoşuma gidiyor.
Bu gün sizinle de bir tanesini paylaşmak istedim... Duymuş olabilirsiniz daha evvel...

‘’Püf Noktası’’deyiminin hikayesi;
Eskiden testi ve çanak-çömlek imal edilen kasabalardan birinde, uzun yıllar bu meslekte çalışan bir çırak, kalfa olmuş ve artık kendi dükkanını açmayı düşünmüş, fakat her defasında ustası: “Sen daha bu işin püf noktasını bilmiyorsun” dermiş.
Kalfa bunu dinlemeyerek dükkanını açmış ama yeni dükkanında yaptığı testiler, küpler, vazolar, sürahiler titizlikle ve emekle yapılmasına rağmen yarılmaya ve çatlamaya başlamış.
Kalfa bir türlü bunun önüne geçememiş. Sonunda ustasına gidip anlatmış durumu.
Ustası: “Sana demedim mi evladım,sen bu işin püf noktasını henüz öğrenmedin. Haydi geç bakalım tezgahın başına da bir testi çıkar. Ben de sana püf noktasını göstereyim” demiş.
Eski çırak merdaneyi döndürüp çamura şekil vermeye başladığında usta önünde dönen çanağa arada sırada “PÜF!” diye üfleyerek zamanla testiyi çatlatacak olan bazı küçük hava kabarcıklarını patlatmış.

Her sanatın incelik gereken o nazik kısmına da o günden bu yana "PÜF NOKTASI" denilmiş.




NE KADAR GÜZEL GEÇMİŞ HİKAYELERİMİZ VE DEĞERLERİMİZ VAR ÖYLE DEĞİL Mİ:)))

BUNLARI BİLMEK, ÖĞRENMEK VE PAYLAŞMAK DA ÖNEMLİ...









KÖZLENMİŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBER BULUŞMASI






Selamlar:) Herkese Hayırlı Cumalar Dilerim,






Yaz aylarında yaptığımız kışlık hazırlıkların zamanı geldiğinde çıkarılıp sofraya konması ne büyük bir keyif verir insana...
Her şeyin yanına da çok yakışıyor, ister yemek yanında ister çay saatlerinizde, ister de kahvaltı sofralarında nasıl isterseniz kullanabilirsiniz.

Misafirlerimiz bayılıyor ben bunu gördüm, anket yapacak olsanız inanın bize gelen konuklarımızın neredeyse tümü "ACI-TATLI SOSLAR, TURŞULAR, REÇELLER" peşinde daha çok:)))

Dikkat! Biraz bağımlılık yapıyor ama:)))



Malzemeler:
(Miktarı, tamamen sizin yapacağınız kavanoz sayısına bağlı olarak değişecektir)
Etli kırmızı biber
Patlıcan
Sirke
Tuz
Şeker
Zeytinyağı
Pul biber
Sarımsak



 



Yapılışı:
Közlediğiniz biberleri ve patlıcanları, eşit boylarda olacak şekilde iri kareler halinde doğrayın. Geniş bir tepsi kullanmanızı öneririm bu işlemleri yaparken, közlediğiniz malzemelerin soğuması ve rahatlıkla doğrayabilmeniz için:) 
Sonra, küçük küçük doğranmış bol bol sarımsak, damak tadına göre biraz tuz, azıcık toz şeker (bu lezzeti arttıran püf noktasıdır:)))), sirke, zeytin yağı, yine damak tadına göre azıcık pul biber ilave edin.
Güzelce harmanlayın ve soğumaya bırakın. 
Soğuduktan sonra, kavanozlara doldurun.
HAZIR...





Servis ederken biraz da doğranmış maydanoz ile üzerini süsleyin ve afiyetle tüketin:)








AFİYET OLSUN...