26 Şubat 2016 Cuma

ÇAYLIK İKRAMLIKLAR...






Selamlar, Hayırlı Cumalar ve Mutlu Günler:)))


ÇAYLIK İKRAMLIKLARIM VAR...
(Menüde ismi geçen seçeneklerin ayrıntılı tarifleri yine sayfamda sizlerle daha evvel paylaşmış olduğum lezzetlerdir, sayfamda tarifleri bulabilirsiniz)


*YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR SALATASI
(Sağlıklı, doyurucu ve besleyici, rengarenk keyifli bir salata arayanlara...)





*SODALI GÜZEL POĞAÇALAR
(Pufuduk poğaça sevenlere...)
      



* ELMALI KURABİYE
(Klasik ama vazgeçilmez bir tat...)





*VİŞNE SOSLU SÜTLÜ İRMİK PASTASI
(Bir kolay pasta daha, görüntüsü harika...)




RENKLİ VE KEYİFLİ SOFRALARIMIZ OLSUN...

AFİYET OLSUN...









TANE KARABİBERLİ ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI






Selam Herkese ve Hayırlı Cumalar,

Bugünü bir "ANA YEMEK" ile, lokum kıvamında bir "KURU FASULYE" ile açmıştık.
Bunun yanına pırıl pırıl tereyağlı ve tane karabiberin muhteşem aroması eşliğinde tane tane bir "PİRİNÇ PİLAVI" iyi gider dedim ve menüyü böyle tamamlamak istedim:)



 

Pilav yapmak az malzemeli olduğu için çok kolay gibi dursa da değildir aslında, eğer pilavınız güzelse "mutfakta tamamsınız" denilebilir adeta:)))

Kıvamında bir Pilav için herkesin kendine göre ip uçları vardır elbette. Bunlardan sadece bir kaçı:
  • En önemlisi, aldığınız pirincin kalitesi
  • Margarin değil tereyağ kullanmak (hatta tereyağ + sıvı yağ karışımı kullanmak en iyisidir!)
  • Bir miktar şeker ilavesi
  • Parlaklık için limon suyu 
  • Pilavı rahat bırakın, çok fazla eze eze karıştırmaya gelmez pilav:)
  • Suyun miktarı çok çok önemlidir
  • İçerisine koyduğunuz ilave her malzeme için (havuç, patates, şehriye,..) eklenen su miktarı hesap edilmeli
  • Her pirinç farklı miktarda suyu içine çekme özelliği taşır bunu unutmayın ve bildiğiniz yerden aynı kalitedeki pirinci almaya çalışın ki pilava vereceğiniz su miktarını da bilesiniz ve her zaman aynı lezzette sonuç elde edebilin:)))


Pirinç Pilavı bir çok çeşitte yapılabildiği gibi;
  • Sade Pilav
  • İçli Pilav
  • Şehriyeli
  • Bademli
  • Mısırlı
  • Havuçlu
  • Patatesli
  • Domatesli, Biberli
  • Baharatlı, tane karabiberli gibi...
  • Patlıcanlı
  • Kuru Domatesli
  • Kuru Biberli
  • Mantarlı
  • Etli
  • Tavuklu
  • Köfteli


Pilav üstü sunumlar da meşhurdur bildiğiniz gibi ve çok da hoş olur:)

İşte, Pilav Üstü Kuru Fasulye sunumu...



Küçüklüğümden beri en sevdiğim ve keyif aldığım lezzetlerden biri de, özellikle ikinci güne kalan pilava, yine bir önceki gün yapılmış olan, kuru fasulye, bezelye, barbunya, nohut gibi ana yemeklerden az sulu olarak ekleyerek bu karışımı yemektir:))) Çok tatlı oluyor ama...


AFİYET OLSUN...







BOL SALÇALI KURU FASULYE YEMEĞİ





Merhabalar Hayırlı Cumalar,

Bugünü bir "ANA YEMEK" ile açalım istedim. Gerçekten de anne yemeği bu ve üstüne yoktur değil mi ama:)))

Kimisi yemeklerde salçanın fazlaca gösterilmesini sever ya işte bizim ailede de bol bol salçalı tüketmeyi seven o bireylerden vardır:) Annemin yemekleri de salça, yağ, tat-tuz açısından tam da yerindedir hani, hakkını yememek gerek:)))
Eminim siz de anneleriniz için aynını düşünüyorsunuzdur, Anne işte...



 


İşte böyle, "BOL SALÇALI KURU FASULYE" sevenler için bu görüntü iyidir diye düşünüyorum.

Suyuna ekmek bana bana yemek ayrı, Pilav üstüne almak ayrı bir keyif verir insana. Sade, kuru biberli, kuru domatesli, köfteli ya da etli olsun fark etmez her türlü lezzetlidir bana kalırsa...


 


Bugünün menüsünde de KURU FASULYE olsun...


AFİYET OLSUN...



EV YAPIMI KUSKUS İLE KOLAY SÜT ÇORBASI





Merhabalar,

Bildiğiniz en pratik ve en az malzemeli çorba tarifiniz hangisi acaba düşündünüz mü hiç?
Benimki  sadece 2 malzeme:)))

Şimdi sizlere bir süt çorbasından bahsedeceğim, kuskuslu bir süt çorbası bu, hem de ev yapımı kuskus ile yapılıyor.
Vereceğim bu tarifte eksik ya da unuttuğum bir şey olduğunu düşünebilirsiniz ama doğrudur malzemeler bu kadar:)))





Pratik olmanın harika yolları... Evde hazırlayacağınız kuskus hamurlarını kavanoza koymanız ve ihtiyaç duyduğunuzda hazır hazır çıkarmanız ne keyif verici ama değil mi? Aynen ev eriştesi, kesme makarnalar, çorbalıklar, soslar, reçeller, turşular,....gibi hazır elinizin altında oluyor her zaman.
Ev hanımı olmak ve bu bahsettiklerimi yapıyor olmak ne kutsal bir meslek:)))

Şimdi Çorbamıza Gelelim:))

Malzemeler:
Süt
Ev ve El Yapımı Kuskus
Tuz





Yapılışı:
Kuskus hamurlarını bir miktar suda sadece  2 dk. kadar haşlamaya alarak yumuşatın. Sonra sütü ekleyip pişirin . Tuz ayarı damak tadınıza kalmıştır. Sevis ederken de karabiber çok yakışıyor.
Ben pul biber de kullanırım ama acıyı çok sevdiğim için...

Eğer ev yapımı kuskus nasıl yapılıyor derseniz:
Un, su, tuz ile hazırlanan hamur ovalanarak çok minik parçalar haline getiriliyor ya da elekten geçirme yoluyla da yapılabilir, hepsi bu.





O kadar yumuşak ki bebek çorbası ya da maması kıvamında ve bir o kadar da rahatlatıcı, besleyici ve doyurucu...




Zamanı kısıtlı olanlar için ayrıca harika bir tarif. Denemelisiniz tavsiye ediyorum:)))


Afiyet Olsun...